La Belle Sauvage: mest for fans

Philip Pullman, La Belle Sauvage, Bogoplevelsen

Philip Pullman er tilbage efter 21 år med en prequel til de elskede historier om Det gyldne kompas.

Malcolm bor på en kro ved floden. Her er han med sine vakse øjne, tænksomme sind, arbejdsomme sjæl og lyttende ører en vellidt dreng. Han går til hånde på kroen og i det nærliggende kloster. Han får ved et tilfælde en ven inde i byen og omtrent samtidig flytter et lille spædbarn ind på klostret. Det er flettet sammen på et højere plan, og en katastrofe venter for både Malcolm, den lille by han bor i og i særdeleshed for Lyra. Han må derfor være ekstra årvågen og med sin elskede lille kano “La Belle Sauvage” sejler han ud på en farefuld færd.

Det er fantastisk at genopleve Pullmans særligt magiske univers. At få Lyras forhistorie, at genopleve universet, at få en ung Daniel Craig materialiseret for sit indre blik. At fortabe sig i en god historie.

Det er en storslående historie, men nogle steder går det ganske simpelt for langsomt. Jeg mangler fremdrift, nerve og behovet for mere. Sproget er tungt, for langsommeligt, for (lomme)filosofisk for barnelæseren. Gang på gang insisterer Pullman på at lave lange sammenligninger og bruge malende adjektiver, der har til hensigt at løfte sproget. Problemet er, at det har modsatte effekt. Det bliver trægt at læse. Det er synd, for havde Malcom bare rejst færre gange langs floden, havde hans besøg på klostret været kortere, vandet stige lidt hurtigere og var samtalerne i kroen ikke så mange, da ville bogen være fænomenalt fængende.

Bogens målgruppe er for dem, som allerede elsker de første bøger om Lyra. For dem, der kan læse en bog på henved 600 dvælende sider. Og det er ikke børn. Det er tidligst teenageren, og jeg tænker, at denne har behov for mere aktion.

Når det er sagt, så er Pulmans univers stadig et helt særligt et af slagsen. Samfundskritik pakket ind i fantasy. Lækkert gennemført og helt unikt. Fantasy, der ikke praler eller larmer- men består på egne præmisser.

Læs “La Belle Sauvage” af Philip Pullman, hvis du 

  • elskede de første historier om Lyra 
  • kan fascineres af sproglige krummelurer 
  • søger en god fortælling. 

Det er et dejligt gensyn med Pullman. Et lidt kortere et af slagsen ville dog have været at foretrække. 

Philip Pullmann, “La Belle Sauvage”, Gyldendal, 2017, set til kr. 220

Share: