Anmeldereksemplar
“Spørgsmål jeg er blevet stillet om Holocaust” er en betagende erindring.
Hvornår forstod du, at din familie var i fare? Hvordan var det at leve i lejren? Var der flinke SS-soldater? Drømte I om natten? Jublede du, da I blev befriet? Hvad skete der med din søster?
Det er alle spørgsmål, som børn har stillet den tidligere Holocaust-fange Hedi Fried, når hun har været på skolebesøg og fortælle om sin tid i koncentrationslejr under 2. verdenskrig. Spørgsmålene og de tilhørende svar er samlet i en lille sag på blot 150 sider. Men meget kan siges på lidt, og det er også tilfældet i denne bog.
Det, som er vældig interessant i bogen, er måden, hvorpå den er bygget op. De mange spørgsmål, som hun har fået af skolebørn gennem tiden, danner rammen for fortællingen. Det er derfor en blanding mellem store filosofiske spørgsmål og små dagligdagsforundringer. Hedi Frieds svar er ærlige, informative og vedkommende. Men allermest er hendes erindringer vældig patosfyldte; det er svært ikke at blive berørt af hendes oplevelser. Men det skal vi også blive. Vi skal blive forfærdet og berørte af menneskets ondskab, men også forundret og fortrøstningsfulde over menneskets livsvilje.
Det er unægteligt skrækkeligt, hvad jøderne blev udsat for under 2. verdenskrig. Umenneskelige gerninger, skrækindjagende forhold og fortvivlende tilfældigheder styrede fangernes liv. Det er på det nærmeste ubegribeligt. Men det værste ved bogen er – i min optik – når Fried fortæller om tiden op til udrensningen. Hvordan små ting hele tiden ændredes, og hvordan det blev negligeret og accepteret, indtil det blev en decideret udryddelse.
Det, der er sket, kan ikke gøres ugjort, tiden kan ikke skrues tilbage, de, som er borte, kommer aldrig igen. I dag gælder det fremtiden. Det, vi kan gøre i dag, er at arbejde for, at det aldrig skal ske igen. (s. 124)
Med en verden på vrangen, som tilfældet er i dag, så er det vigtigt, at vi ikke glemmer; at vi lytter til Frieds fortælling, så vi gør vores ypperste for at historien ikke gentager sig. Vi må sige fra, og netop dette kan Fried hjælpe os med. Hendes beretning bør læses i hjemmet og i skolen. Gerne flere gange.
Læs Frieds beretning om koncentrationslejren Holocaust, hvis du
- ønsker at forstå
- vil hjælpe andre til at forstå
- ikke vil begå fortidens fejl på ny.
Det er en vigtig bog, som jeg kun kan anbefale alle at læse. Måske allermest vores politikere.
Hedi Fried, “Sprøgsmål jeg er blevet stillet om Holocaust”, Klip, 2018, set til kr. 159,95