På trods af sin lille størrelse fortæller “Erik” en stor historie.
Familien havde engang en udvekslingstudent boende, men på trods af gode intentioner, så foretrak han spisekammeret. Moderen i familien gik ud fra, at det var noget kulturelt. Men Erik, som udvekslingstudenten hed, var så ordentlig; høflig og nysgerrig. En dag forsvandt han. Bare sådan. Men han efterlod en overraskelse til familien.
Shaun Tan er fantastisk – intet mindre. Det er magisk realisme fortalt gennem billeder og tekst. Han formår med få ord og enkelte illustrationer at fortælle fine, fine historier, som har noget stort på hjerte. “Erik” er tidligere udgivet i samlingen “Udkantsfortællinger”, men har nu fået sin selvstændige bog. Det har han fortjent. Han er virkelig et dejligt bekendtskab.
Bogens illustrationer er holdt i sort-hvide blyantstegninger. Alle illustrationerne er placeret midt på siden med rundende hjørner. På samme måde er teksten placeret. Midt i fortællingen udelader Tan teksten og lader billederne illustrere Eriks undersøgelser af alverdens småting. Dette mønster brydes på næstsidste opslag, hvor hele opslaget fyldes af illustrationen, som er tilført farve i små afmålte stænk. Det er enkelt og fint; og mere behøves ikke.
“Erik” er bogen, som skal gives i værtindegave, i studentergave, i mandelgave, i bare-fordi-gave. Det er en universel fortælling, som hver læser kan forstå på sin måde. Under alle omstændigheder fortæller den noget om kulturmøder, om at være nysgerrig på sine omgivelser og om at efterlade sig spor. Den er for børn og deres voksne; og alle derimellem.
Læs “Erik” af Shaun Tan, hvis du
- er til skæve fortællinger
- søger en historie om kulturmøder
- mangler en bog at tænke over
Shaun Tan kan noget med magiske fortællinger. Det må være noget kulturelt.
Shaun Tan, “Erik”, ABC forlag, 2016, set til kr. 100
(Bogen er tilsendt med henblik på anmeldelse – tak for det)