Det fortryllede værelse: pædagogik i bogform

Det fortryllede værelse, Annette Sohn, Bogoplevelsen

Annette Sohn har skrevet en bog om sin hverdag som pædagog i en børnehave. 

Bella går i børnehave. I Bellas børnehave er pædagogen Annette. Annette har et værelse, hvor der er malet på væggene. Alle de spændende lege sker på Anettes værelse med selvsamme Annette som ankermand.

Bogen består af 12 historier, som er vældig fine i oplæsningssituationer. Historierne passer præcis til børnehavebarnet, netop fordi de tager udgangspunkt i deres børnehavehverdag med mælketænder, udklædningstøj, cirkusartister og gryende venskaber. Annette bliver som person og pædagog vældig præsent. Hun fortæller historierne, mens hun tegner og maler. Den egentlige hovedperson, Bella, bliver reduceret til en person, der reflekterer over, hvor god en pædagog Annette er.

Illustrationerne har Annette Sohn selv lavet, og de pryder også væggene på hendes arbejdsplads. En arbejdsplads, hvor Annettes værelse også fysisk ligger. I bogen er illustrationerne fotograferet fra væggene, udklippet og efterfølgende sat på en sort baggrund. Det giver dem et meget statisk udtryk. Samtidig er illustrationerne naive og ubehjælpelige udført. Hvert kapitel afsluttes med et afsnit, hvor fonten ændres til svungne bogstaver, som praktisk talt er ulæseligt.

Der er mange sproglige fejl i bogen, som skæmmer læseoplevelsen. Eksempelvis er udklædningstøj blevet til klæde-ud-tøj og prinsessekjole til prinsesse kjole. Dertil kommer en håbløs kommatering  og manglende linjeskift ved replikker. Jeg kan ikke lægge min dansklærer væk, og den imaginære røde pen skøjter hen over siden. Jeg har endda fået lyst til at finde en kuglepen! Uanset hvor god historien er, så bliver det bare aldrig rigtig godt, når bogen er spækket med fejl. Bare det faktum, at bogen afsluttes med et “Slut”, gør mig frustreret i min grundvold.

Tanken med bogen er god – vældig god. Men det som fungerer i en pædagogisk kontekst i en børnehave kan ikke direkte overføres til en bog. Historien er båret af en mundtlig fortælletradition, men det kræver en mere grundig redigering for at kunne fungere i bogformat. Teksten såvel som illustrationerne.

Læs “Det fortryllede værelse” af Annette Sohn, hvis du

  • har børn i Annette Sohns institution 
  • er pædagog og mangler inspiration til hverdagen
  • søger en bog at øve dine korrekturevner på.

Bogen er simpelthen for billigt produceret. Mange fejl er ikke opdaget i redigeringsprocessen, og layoutet er ikke blevet redigeret tilstrækkeligt. Og det er synd.

Annette Sohn, “Det fortryllede værelse”, Trykværket, 2016 set til kr. 199,95

(Bogen er tilsendt med henblik på anmeldelse – tak for det)

Share: