Anmeldereksemplar
Johan Olsen er en klog mand – og han deler hjerteligt ud af sin vinden i “Bogen om Verden”
“Naturvidenskaben prøver at forstå hele verden uden at lade sig narre af hjernen og uden at ligge under for myter og fordomme. Naturvidenskaben prøver også at forstå det der er umuligt at forstå. Ja, det lyder lidt dumt, men det har noget at gøre med, hvad forstå betyder.” (s. 169)
Og Johan Olsen forsøger så at få os til at forstå, men naturvidenskab kan som bekendt være en kompleks størrelse at forstå. Noget forstår vi, andet er udenfor den menneskelige fatteevne. Olsen undskylder:
“Måske er der noget i denne her bog, du ikke synes, du forstod. Det er ikke noget, du skal være ked af. Det er mig, der skal være ked af det, for så har jeg ikke været god nok til at forklare det.” (s. 170)
Undskylde skal han ikke bekymre sig om, for han har i sandhed begået en fin fagbog, hvor naturvidenskaben store linjer formidles fornemt. Meget af det, som Olsen fortæller os, ville vi også kunne finde på internettet, men Wiki Pedersen kan ikke levere med samme charme, kærlighed og underspillet gavflab, som denne bog emmer af. Olsen formidler med et fagligt overskud og en kærlighed til naturfaget, der er smittende. T. Hjorthaabs illustrationer tilføjer komik til bogen – dog uden at det bliver falde-på-halen-komik – med den skøre hvidkitlede videnskabsmand med den spidse næse og håret i uorden. Videnskabsmanden tager læreren i hånden, og forsøger at give forklaringer og forståelse. På et tidspunkt bliver han illustreret som homo sapiens med 1300 ml hjerne. Det gør, at han bliver et billede på læseren, forfatteren og på menneskeheden, og dermed kommer læreseren – der (sandsynligvis) også er homo sapiens – til at være den samme som videnskabsmanden, og sådan bliver det læseren, der dirigeres rundt i naturvidenskaben som videnskabsmand af Johan Olsen. Vældig fin lille detalje.
Jeg kan kun anbefale denne bog til det videnbegærlige barn omkring de 10 år. Det kræver en vis portion af omverdensforståelse og et my af indsigt i naturvidenskaben, før denne bog kan udleve sit fulde potentiale. Jeg kunne sagtens forestille mig, at den vil blive læst af de elever, som ikke finder skønlitteraturen tiltrækkende, og alene af den grund har den virkelig mange potentialer. Også som højtlæsning. Her vil der være meget at tale om, at undersøge, at lære. Sammen.
Fornyligt brokkede jeg mig over, at der sjældent udgives ordentlig faglitteratur til børn. Jeg må dog sige, at denne gør min udtalelse til skamme. Den har det, som et stort barn søger i en fagbog. Jeg anbefaler den. Varmt.
Læs “Bogen om Verden” af Johan Olsen, hvis du
- er videnbegærlig
- ønsker at forstå vores verden
- ikke vil læse skønlitteratur.
Det er en dejlig bog, der kan stimulere videnbegærlige unge mennesker til at læse.
Johan Olsen og T. Hjorthaab (ill.) , “Bogen om Verden”, Politikens Forlag, 2017, set til kr. 200