Anmeldereksemplar
Langer og Smets ABC er en en voldsom ABC – på mange måder.
Det første ord, som falder en ind, når man sidder med denne bog er potent. Hele bogens fremtoning er brugt hensigtsmæssigt for at understrege denne følelse af storladenhed. Mange ABC’er udgives, og derfor skal en sådan udgivelse retfærdiggøres. I dette tilfældes gøres ved det store format, sproglig overlegenhed og voldsomme illustrationer. Forfatterne gør selv opmærksom på det problematiske ved at udgive (endnu) en ABC med glimt i øjet på bagsideteksten:
Og tænker du kors i kahytten
det er jo ABC nr. 117
Så må du forstå
vi kalder den ÆØÅ
Og på den måde vender vi bøtten.
Under denne tekst er de selvportrætteret malende og læsende – i gang med at udforme bogen, mens de er omringet af små komiske ænder, der også går igen på nogle af opslagene. Malerbøtten er påtrykt med LEA, hvilket forvirrer læseren, da det ikke kan være dele af ord som “farve” eller “maling”, men ved læsning af kolofonen, da viser det sig, at Lea Løvberg har farvelagt illustrationerne. Fin lille detalje, der krediterer de rette personer. På den fuldførte måde arbejder ikonoteksten for at fuldende læserens oplevelse af denne ABC, der insisterer på at være en ÆØÅ. At være anderledes. Vendt på hovedet.
Langer mestrer alle former for rimstrukturer i denne ABC. Det er allitterationer, krydsrim, enderim, og variationen mellem dem er enorm. Bogens vokabularium er stort, og meningen er på en og samme tid surrealistisk og meningsfuld. Det er nonsens i særklasse. Men det kræver samtidig også sin læser. Læseren skal have et ordforråd, der kan begribe ordene
En dvask dromedar var dum som en dør
og en dag blev det nok for den stakkes domptør
Hun smed svensken på disken
klippede dusken af pisken
og dresserer i stedet som damefrisør.
Sprogbruget gør, at denne ABC ikke er den første ABC, som barnet skal udfordres med. Måske den sidste – præcis som navnet selv antyder. Men hvis målet er at udvide børnenes ordkendskab, da har denne bog et stort potentiale.
Illustrationerne i denne bog er klassisk Smet med sine karakteristiske buede former, der på æstetisk vis skifter mellem konvekse og konkave former. Dertil kommer i denne udgivelse et præg af surrealistisk myldrerbog. Det vrimler med detaljer, der skaber et sammenhæng opslagene igennem. Et eksempel er de før omtalte ænder, men også noder går igen hen over opslagene. Enkelte steder får illustrationerne også lov at flyde uafhængigt af teksten over på næste opslag. Det giver illustrationerne deres retmæssige plads på lige fod og jævnbyrdig med teksten. Illustrationerne får bogen til at fremstå som et hele på trods af de meget individuelle og særprægede digte. Det er lækkert og eksplosivt at være iagttager til. Dette lagt sammen med bogens store format gør, at man som beskuer hurtigt bliver mættet, men nysgerrigheden vinder, og man vender hurtigt tilbage, for at iagttage detaljerne.
Om det hele er vendt på hovedet, skal jeg ikke kunne svare på, men jeg kan medgive forfatterne, at det er en ABC, man sent glemmer.
Læs “Langer og Smets ÆØÅ”, hvis du
- elsker leg med sprog
- ikke kan få nok af ABC’er
- fornøjes af gode illustrationer.
Det er en fornøjelse at sidde med en bog, der emmer at ambitioner på genrens vegne.
Kim Langer og Mårdøn Smet, “Langer og Smets ÆØÅ”, Carlsen, 2016, set til kr. 99.95