Zenobia: om at flygte

Zenobia, Morten Dürr, Lars Horneman, Bogoplevelsen

Med knap 500 ord fordelt på godt 100 sider fortæller Morten Dürr og Lars Horneman en tragisk historie om et flygtningebarn. 

Amina sidder i en overfyldt båd. Båden er på vej til et land uden soldater. Turen går ikke som forventet, hvilket gør, at Amina fantaserer om krigshelten Zenobia og erindrer hyggelige stunder med gemmeleg og dolmerlavning med sin mor.

Morten Dürr har en evne til at fortælle store historier med få ord. Det er godt håndværk, at han med gennemsnitligt fem ord på hver side kan skrive en historie, der på den måde kravler under huden. Han får dog også formidabel og yderst kompetent hjælp af Lars Horneman på billedsiden.

Zenobia, Morten Dürr, Lars Horneman, Bogoplevelsen

Horneman fortæller, som skrev han et storyboard til en spillefilm. Det er en farvemættet fortælling, hvor Horneman bruger farverne til at understrege, hvad der er nutid, erindring og fantasi. Den blå farve er brugt på forsidesatsen og titelbladet, hvor der er sat ekstra papir ind. Dette er også tilfældet efter historiens afslutningen, hvilket gør, at siderne kommer til at understrege havet som fortællingens location. Når bogen startes og afsluttes, og læseren bladrer, ligner det bølger, som skyller historien og Amina væk. Og læseren sidder tilbage med historien om en trist og uretfærdig skæbne.

Zenobia, Morten Dürr, Lars Horneman, Bogoplevelsen

Det er en hjerteknusende fortælling om flygtningekrisen set fra et barneperspektiv. Der er ingen tvivl om, at historien er politisk motiveret. Men hvad gør det, når den fortælleteknisk er på så højt et plan? At så få ord kan fortælle en så helstøbt historie. Det er hård læsning, som sent glemmes og jo flere gange bogen læses (og analyseres), jo mere voldsom, krævende og hjerteskærende fremstår den. Uanset mine ord kan jeg ikke yde den retfærdige anmeldelse, som denne bog fortjener. Det er virkelig et stærkt værk.

Læs “Zenobia” af Morten Dürr og Lars Horneman, hvis du 

  • søger en bog om flygtningekrisen fortalt fra barnets synsvinkel 
  • kan læse en barsk fortælling om flugten over Middelhavet
  • vil føje endnu en fabelagtig graphic novel til dit undervisningsrepetoire 

“Zenobia” sætter et mesterligt punktum i rækken af de mange fabelagtige graphic novels udgivet i 2016. Året, hvor billedfortællingen for store børn og voksne i billerede med den ene fremragende udgivelse efter den anden. 

Morten Dürr og Lars Horneman (ill.), “Zenobia”, Cobolt, 2016, set til kr. 250

(Bogen er tilsendt med henblik på anmeldelse af forfatter og forlag – af hjertet tak)