XY: om at elske uden køn

XY, Nicole Boyle Rødtnes, Bogoplevelsen

Nicole Boyle Rødtnes har hang til dramatisk historiefortælling, men det betyder nødvendigvis ikke, at hun rammer ved siden af målgruppen. 

Asta er skøjteløber. Hun er en af de bedste med sine lange lemmer og gode udholdenhed. Hun er kærester med Nikolai, men det er svært for dem at få gennemført et samleje. En dag finder Asta en knude i skridtet. Tanker om kræft dukker op, men det viser sig, at hun er en XY-pige. Det vil sige en person, der er pige i fænotypen og dreng i genotypen. Dette kaster selvfølgelig Asta ud i en identitetskrise med dertilhørende selvmordstanker. Hos psykologen møder hun Christoffer, som hjælper hende igennem krisen. Hun bliver selvfølgelig forelsket over hals og hoved. Spørgsmålet er da bare, om hun kan elske og blive elsket, når hun er både-og og ikke enten-eller?

“XY” er en del af en trilogi om teenageliv, kærlighed og identitetdannelse. Tre bøger, som kan – og efter min mening bør – læses uafhængigt af hinanden. Historieplottet og -opbygningen ligner nemlig hinanden vældig meget, når de læses i forlængelse af hinanden. (Udtalelse baseret på første og anden bog, da tredje endnu ikke er udkommet.)

“XY” er en god bog med sprogligt flow, der sætter spot på at være anderledes. Den er letlæst og forefindes også som lydbog til den læsesvage elev. Den beskriver de store følelser, som teenagere har, og så skruer den lidt ekstra på volumenknappen: Kærlighed krydret med kønsidentitet. Målgruppen vil lappe den i sig. Jeg vil anbefale den til vældig mange – drenge såvel som piger. Både dem, som står i samme situation som Asta og Christoffer, men også dem som står på sidelinjen.

Læs “XY” af Nicole Boyle Rødtnes, hvis du

  • er teenager
  • selv har eller kender nogen, der bakser med kønsidentitet
  • ønsker at blive klogere på kærligheden på trods

Trods det, at dramatikken synes forceret på den voksne læser, er det en vældig anbefalelsesværdig bog til den identitetssøgende unge. 

Nicole Boyle Rødtnes, “XY”, Alvilda, 2016, set til kr. 220

(Bogen er tilsendt fra forlaget med en kærlig hilsen fra forfatteren.)