VAND til BLOD: om hjernevask

VAND til BLOD, Morten Dürr, Lars Gabel, Bogopelvelsen

Morten Dürr og Lars Gabel skaber i samarbejde en yderst interessant, næsten ordløs fortælling om fanatisme. 

Lea bor på landet med sin far og bror, Lukas. Mor er død. Lea, Lukas og deres far arbejder hårdt med at passe gården. Hver dag klokken fire er der pause, som de bruger på at terpe Biblen.

Lea er dog samtidig en ganske almindelige teenagepige, der bliver inviteret til fester, men

Man må ikke kysse. Man må ikke drikke. Man må ikke danse. Man må ikke pynte sig. Man må ikke gå til fest. Ikke, når man er en af Guds udvalgte.

En dag, da Lea er ude ved fårene slår lynet ned i hende. Hun overlever, hvilket tolkes som et tegn fra Gud. Efterfølgende får hendes stemme en anden klang. Der er en anden som taler gennem hende. Det hele ender i et massivt blodbad.

VAND til BLOD, Morten Dürr, Lars Gabel, Bogopelvelsen

Bogens størrelse er lille og kompakt, og med sin sortbrune farve, tykke indbinding og faste bogmærke fremstår bogens udtryk som en Bibel i håndtaskeformat. En genial måde at arbejde med ikonoteksten, således at hele bogen bliver en del af læseoplevelsen. Bogens illustrationer er som en tegneseriefrise blæst op i stort format, hvor det kendte tegneseriegitter mellem billederne er afløst af den fysiske bladring. Replikker er sat på siderne i rektangulære kasser, og Leas tanker/iagttagelser står nøgne og alene øverst eller nederst på opslagene med en skrivemaskinetypografi. Der er et minimum af tekst gennem romanen, som i øvrigt er holdt i røde, blå eller grønne farver på opslagene alt efter, hvor Lea er i sin udvikling. Det er ligeledes interessant at iagttage, hvordan Lars Gabel med sine illustrationer får Lea til at gå fra at fremstå blid som en engel til at ligne en farlig kriger.

VAND til BLOD, Morten Dürr, Lars Gabel, Bogopelvelsen

Der er et ocean af fortolkningsmuligheder i denne fine graphic novel. Den er oplagt til brug på folkeskolens ældste klassetrin. Drengene vil være vilde med den barske historie men i særdeleshed også med den næsten ordløse fortælling, hvor de kan være med i fortokningsarbejdet primært gennem det visuelle aspekt. Den lægger også med tematikken op til et samarbejde med eksempelvis historie og samfundsfag, hvor fokus kan være på fanatisme og terror.

VAND til BLOD, Morten Dürr, Lars Gabel, Bogopelvelsen

Læs “VAND til BLOD” af Morten Dürr og Lars Gabel, hvis du 

  • søger en bog at anbefale til drenge
  • mangler en interessant bog til undervisningsbrug
  • vil glædes over gedigent boghåndværk

Bogen er i særklasse og fortjener udbredelse i skoleregi. 

Morten Dürr og Lars Gabel; “VAND til BLOD”, Carlsen, 2016, set til kr. 330

(Bogen er tilsendt af forlaget på opfordring af Morten Dürr)