Under de stille stjerner: en storslået historie på den stille måde

Under de stille stjerner, Laura McVeigh, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Laura McVeigh debuterer med “Under de stille stjerner” – og hvilken debut.

Den 15-årige Afsana er på flugt fra Taleban, som har fået overtaget over Afganistan efter kolapset af det sovjetiske styre i ’90’erne. Flugten starter i Kabul, bringer hende og familien op i bjergene, videre til en flygtningelejr og til den transibiriske jernbane, hvor turen går fra Vladivostok med Moskva som målet. På rejsen bringer Afsana Lev Tolstojs “Anna Karenina”, og gennem den finder hun håbet, modet og kampgejsten til at fortsætte. Men alt er ikke som det ser ud til at være. Meget er fordækt, og Afsana forsøger desperat at forstå sine forældres bevæggrunde, mens toget bevæger sig de knap 6000km gennem Rusland.

Romanen er en af de historier, som langsomt vokser, udfolder sig og blomstrer på en stilfærdig med vedholdende måde. Det er en barsk historie, som er skildret så smukt, at man på det nærmeste glemmer, hvilke forfærdelige forhold Afsana overlever. Jeg glæder mig til at læse mere fra McVeighs hånd, men det kræver sit at skrive en opfølger til denne smukke, nærværende og rørende historie, hvor smukke og malende naturbeskrivelser står side om side med grumme beskrivelser af overgreb af enhver art.

“Under de stille stjerner” borer sig ned under huden, ud i blodbanerne og helt ind i hjertet. Her huserer den så hen over natten, hvor den efterlader et evigt aftryk på sjælen. Afsana vil følge dig til verdens ende – og hun er evig stædig.

Læs “Under de stille stjerner” af Laura McVeigh, hvis du 

  • er til den gode, storslåede historie
  • vil smile gennem tårer 
  • forundres på livet.

Efter du har læst historien om Afsana, vil aldrig kunne se på en flytning igen, uden at du ser glimt af Afsana i dennes skæbne. 

Laura McVeigh, “Under de stille stjerner”, Hr. Ferdinand, 2017, set til kr. 199,95