Status 2016

Bogoplevelsen

Inspireret af verdens bedste P6 BEAT holder jeg status på Bogoplevelsen. Få ord – mange billeder. 

Årets tendens: Graphic Novels

Zenobia, Morten Dürr, Lars Horneman, Bogoplevelsen

Der er udgivet virkelig mange stærke graphic novels, som alle har undervisningspotentiale. Jeg var vild med “Zenobia“, “Diego & Dolly” og “Vand til Blod“.

Årets billedbog: “Hund” af Tina Sakura Bestle og Anna Jacobina Jacobsen (ill.)

Hund, Tina Sakura Bestle, Anna Jacobina Jacobsen, bogoplevelsen

Bogen fortæller en grusom historie om ikke at være elsket af sine forældre. At være mindre værd end en hund, og derfor bliver nødt til at forvandle sig til en hund. Illustrationerne er fænomenale og tilfører bogen et ekstra betydningslag. Det er ualmindelig godt håndværk, og den SKAL bruges i undervisningen.

Årets fagbog: “Astrid Lindgren – en biografi for børn” af Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato (ill.)

Astrid Lindgren, en biografi for børn, Bogoplevelsen

Det er “Denne dag – et liv” af Jens Andersen fortalt for børn. En indføring i historierne; deres oprindelse og deres betydning for Astrid Lindgren. Det er gennemført og bliver ført til dørs af Lisa Aisato magiske illustrationer. Astrid Lindgrens fortællinger bliver aldrig det samme igen.

Årets hjerteknuser: “Fordi ilden er vores” af Daniel Boysen

Bogoplevelsen

En smuk, ordknap fortælling om en hård opvækst i Vestjylland. Den sætter sig i sjælen, og bearbejdelsen tager tid. Det er hård læsning, men det er det hele værd. Det er hovedsaglig voksenlæsning, men den har også potentiale til brug i gymnasiet.

Årets oplevelse: Polterabend (og bryllup – forståes)

Bogoplevelsen

At blive overrasket af Glenn Ringtved med bøger under armen og Jesper Wung-Sung i videoudgave på mit polterabend var en fænomenal overraskelse. Jeg har i særdeleshed verdens bedste søster og veninder.

Årets serie: SPURT-serien fra Gyldendal

Kristina Aamand, Haram, Bogoplevelsen

SPURT-seriens slogan er: Bøger for unge – store historier – kort fortalt. Sloganet holder. Bøgerne er letlæst men uden at gå på kompromis med  indholdet eller undervisningspotentialet. Det er virkelig smukt. I år har jeg anmeldt “Dyt Båt Coconut” af Glenn Ringtved, “Haram” af Kristina Aamand og “Berørte Katrine” af Kim Fupz Aakeson.

 

Årets undervisningspotentale: Den store ordsprogsbog

Den store ordsprogsbog, Bogoplevelsen

“Den store ordsprogsbog” rummer et væld af undervisningsmuligheder. Det er en coffee table book for børn og deres voksne – smuk og veludført.

Årets TV-serie: SKAM

Skam, Bogoplevelsen

Dritkul, ass. Nogen bliver NØDT til at bruge den i undervisningen. Det er muligvis en voldtægt og et overgreb på de unges kultur, men det har den OG eleverne fortjent.

Årets novellesamling: Mit første kys

Mit første kys, Bogoplevelsen

En fin og uskyldig novellesamling, der alle belyser det første kys. Den skal bruges på 7. klassetrin, og så har alle en fest. Elever såvel som voksne.

Årets barske: “Når man forveksler kærlighed med en saks” af Tomas Lagermand Lundme

Når man forveksler kærlighed med en saks, tomas lagermand lundme, bogoplevelsen

En ualmindelig trist skæbne udfoldes med få ord i denne smukke bog. Det er en læseoplevelse i særklasse.

Årets overraskelse: “Når jeg savner min far” af Alberte Winding

Jeg har aldrig læst Alberte Winding før. Det er en fejl. Denne bog er en lille perle af magisk realisme, og den har overbevist mig om, at hun er mere end blot Luna.

Årets “kom igen”: “En vidunderlig vinter i Mulmeby” af Elvira Fragola

Det har så meget godt at byde på – den forsøger bare for meget. Mindre tekst, flere illustrationer og opskrifter, så har den noget helt særligt at byde på.

Årets “Arh, altså… Come on”: Ordkraft

Det var en fæl skuffelse at være til Ordkraft i år. Programmet var målrettet det grå guld med aktiviteter primært torsdag og fredag i arbejdstiden, børne- og ungdomsaktiviteterne var samlet fredag formiddag og standene håbløs indholdsløse. PLEASE – ring, hvis I gerne vil hjælpes til at ramme andre end pensionister.

Årets “Jeg opgav”: De Urolige af Linn Ullmann

De urolige, linn Ullmann, Bogoplevelsen

Jeg ved ikke. Det var ikke mig. Og så er der noget med hendes publicity af bogen, som jeg slår mig på: “Den handler ikke om mig. Den handler om mig. Du må ikke stille personlige spørgsmål”.

Årets skuffelse: “Rose og Zainab” af Puk Krogsøe

Rose og Zainab, Puk Krogsøe, Bogoplevelsen

Eleverne lapper dem i sig. De er umulige at opdrive på biblioteket. Men denne historie var simpelthen for stereotyp i sin personskildring og i skildringen af kulturmødet. Det gør ondt at læse, at danskere og muslimer ikke kan være venner. Det er løgn, og det cementerer vores problemer i samfundet.

Årets forudanelse: “Sallies historier – Da Gud fik en hobby” af Kim Fupz Aakeson

Da gud fik en hobby, Bogoplevelsen

Kim Fupz Aakeson skrev i 1998 historien om Gud, der keder sig så gudsjammerligt, at han begynder at samle på musik. Dette må være tilfældet i år – for han har fået virkelig mange musikere op til sig i år.

Mange nævnt – muligvis også nogle glemt. Jeg glæder mig til bogåret 2017. Og tak for at læse med. 

(Følgende bøger er modtaget af forlag og forfattere med henblik på anmeldelse eller som gave: “Rose og Zainab”, “De urolige”, “Mit første kys”, “Når man forveksler kærlighed med en saks”, “Den store ordsprogsbog”, “Haram”, “Fordi ilden er vores”, “Astrid Lindgren – en biografi for børn”, “Zenobia”, “Vand til Blod”, “Dyt Båt Coconut”)