Sprækker i virkeligheden: gruopvækkende historier

Sprækker i virkeligheden, Camilla Wandahl, Caroline Ørsum, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Camilla Wandahl og Caroline Ørsum har lavet en tilpas ubehagelig novellesamling. 

Der er historien om et grønt lys, en søvngænger-lillesøster og en sø. Der er også historien om en frossen sø og dansende slangetatoveringer. En historie om en sort neglelak er også at finde. Men også historien om brombærkrattet og en mystisk influenzalignende sygdom er værd at fremhæve.

“Sprækker i virkeligheden” består af otte gysende, mystiske og ubehagelige noveller. Wandahl og Ørsum har skrevet fire noveller hver, men det fremgår ikke tydeligt, hvem der har skrevet hvilke; det er ikke anført i titlerne, og sprogligt svinger novellerne i takt, hvilket får samlingen til at fremstå som et heltstøbt værk.

Historierne er ikke uhyggelige på splattergysermåden, men mere på den psykologiske måde, hvor usikkerheden og ængstelsen kryber isnende op langs ryggen. Når sidste ord i novellen er læst, da er man stadig usikker på, hvad der er rigtigt og forkert.

“Sprækker i virkeligheden” er gode noveller, der står stærkt hver især, men fremstår endnu stærkere i denne samling, hvor temaet og stemningen løfter novellerne til et større hele.

Læs Wandahl og Ørsums “Sprækker i virkeligheden”, hvis du 

  • er til mystiske og gruopvækkende fortællinger
  • søger gode noveller til undervisningen
  • mangler gode historier til at bruge som læsemotivation. 

Det er en fin, lille og letlæst novellesamling, som kun kan anbefales til brug i udskolingen. 

Camilla Wandahl og Caroline Ørsum, “Sprækker i virkeligheden”, Forlaget Facet, 2018, set til kr. 249,95