På kanten: Smuk og dyster letlæsning

På kanten, Sissel Bergfjord, Halfdan Pisket, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar. 

“På kanten” af Sissel Bergfjord er usigelig smuk med sine aggressive sort-hvide illustrationer af Halfdan Pisket.

Thais, Jakob og Bjarke keder sig usigeligt sidste dag i efterårsferien. I en manisk frustration over udsigt til skole igen dagen efter, da begiver drengene sig ud for at bade. I kådhed går de alt for langt ud og pludselig forsvinder en af drengene i bølgerne. Sideløbende med denne scene fortælles historien om Thais fars pludselige død.

På kanten, Sissel Bergfjord, Halfdan Pisket, Bogoplevelsen

Halfdan Pisket er voldsom, hårdtslående og aggressiv i udtrykket. Kontrastfyldt sort-hvidt udtryk ført med en bevidst ufin pen – og så er det alligevel ualmindelig smukt. Det er udtryksfuldt og rammende for teksten. Illustrationerne og teksten understøttes af sorte og hvide opslag, hvor de sorte er Thais’ flashbacks til faderens død, og de hvide er skildringen af den mulige drukneulykke på en vindblæst strand i oktober. Fint lille fortælleteknisk greb. Thais’ følelser er voldsomme, kaotiske og altopslugende – præcis som Piskets illustrationer, der på en eller anden måde skaber associationer til Edvard Munch. På en og samme tid passionerede og udbrændte personskildring fortalt gennem enkle streger og mørke farver. En bedre illustrator kunne ikke være valgt.

På kanten, Sissel Bergfjord, Halfdan Pisket, Bogoplevelsen

Det er en fin, fin, fin bog, der i særdeleshed fortjener udbredelse i skolen. Der findes teksforståelsesopgaver til bogen på bogens hjemmeside, men det er synd at negligere bogen på denne måde. Der er oceaner af potentiale til fælles fortolkning på klassen. Billeder, tekst og grafisk udtryk tilbyder alle hver deres lag til tolkningen af historien. Det er godt – men det er også let at læse og meget tydelig i fortolkningen. Derfor er den vældig oplagt at bruge fra 6.klassetrin.

Læs den – bare læs den. Nyd illustrationerne, opsætningen og drengenes smerte. Og må jeg så samtidig anbefale enhver skole at tegne et abonnement på Alineas Fagklub & Læseklub. Det er en bogpakke med fem bøger, der udkommer to gange årligt til 375kr.

Læs “På kanten” af Sissel Bergfjord og Halfdan Pisket (ill.), hvis du

  • er tween 
  • søger interessant letlæst og fængende litteratur 
  • ønsker at arbejde med bogens samlede udtryk 

“På kanten” er et stærkt værk, der fortjener udbredelse i skolens ældste klasser. 

Sissel Bergfjord og Halfdan Pisket (ill.), “På kanten”, Alinea Sort læseklub, 2017, set til kr. 249,95