Ormen Werner: tungebrækkerrim

Brian P. Ørnbøl, Tom Kristensen, Bogoplevelsen, Ormen Werner

Anmeldereksemplar

Brian P. Ørnbøl kan noget med sproget, hvilket demonstreres hæderligt i ny rim-og-remsebog.

Kender du at tungebrækkerrime?

Noget som du skal sige uden at grine?

Knækkerbrækker tændersten 

Smækkerlækker stækkerben

Bare du kunne sige nogle fine 

(…)

Strutkanonstakitkasketstrabadser

Stegosaurusstrategimadrasser 

Kvartskvadratens kaviar

Kantens kvantumantikvar 

Du må gerne låne lidt af mine. 

Brian P. Ørnbøl, Tom Kristensen, Bogoplevelsen, Ormen Werner

Der er gang i Ørnbøl i “Ormen Werner”, hvor der er ramasjang og smæk for skillingen. “Ormen Werner” består af nonsensdigte om alt fra troldesuppe til rumorme henover boglæsende køer. Det er utroligt, hvor mange ord, der findes i denne bog. Vrøvleord og komplet uforståelige sammenligninger står på spring for at overfalde læseren ved hvert opslag. Hvad er eksempelvis en elefantsnabelvaskerkontrolekspertuddannelsesundervisereksamen? Det er svært at afgøre, men det er giver på sin egen sære måde mening i denne helt gakkede rim- og remsesamling.

Det er svært at få hånd om digtene, hvor Ørnbøl nærmest angriber læseren med en aggressiv ordstrøm af vrøvl, selvopfundne ord og fantasiforgreninger tilsat et gran af samfundskritik. Der er nogle virkelig gode digte, hvor sprog, rim og rytme går op i en højere enhed, og så er der dem, hvor tungebrækkerbehovet bliver på bekostning af indholdet og rimstrukturerne. Hvor rimene på ingen måde rammer barnet, og den voksne skal øve rimene mange gange, før de kan læses op.

Brian P. Ørnbøl, Tom Kristensen, Bogoplevelsen, Ormen Werner

Brian P. Ørnbøl, Tom Kristensen, Bogoplevelsen, Ormen Werner

Ørnbøl får følgeskab af Tom Kristensen på illustrationerne, der gør et hæderligt forsøg på at følge trop med Ørnbøl. Det gør han egentlig med en ro og en enkelthed, hvor han tager det mest essentielle i digtet og lader dette fylde venstre side af opslagtet. Ørnbøls rim kommer da til at stå helt nøgne på højre side og får lov at fylde – præcis som fortjent. Det er et fint samarbejde, som arbejder sammen med bogens format, der er højt og aflangt, for at få plads til nogle af de lange, lange remser Ørnbøl serverer.

Med alle de ord, som vælter ud af Ørnbøl, bliver “Ormen Werner” ikke hans sidste; og heldigvis for det. Ørnbøl lider af ordtourettes, og dette fornøjer læseren. Lidt stringens vil dog klæde ham. Eller ville det? Er det vildskaben, der gør ham særlig? Jeg ved det ikke, men jeg ved, at han besidder et talent og et (vrøvle)ordforråd, som de fleste vil misunde ham.

Læs “Ormen Werner” af Brian P. Ørnbøl, hvis du 

  • ikke kan få nok af rim 
  • vil fornøjes af forunderlige rim og remser 
  • glædes af leg med sprog

Det er en dejlig digtsamling for børn og deres voksne. 

Brian P. Ørnbøl og Tom Kristensen (ill.), “Ormen Werner og andre rim og remser for børn og voksne”; DreamLitt, 2017, set til kr. 179