Om det her taler man kun med kaniner: om at acceptere sig selv som kanin i en verden af mennesker

Bogoplevelsen

Anna Höglunds billedroman er en hjertesmertende fortælling om at føle sig helt forkert. En mageløs historie fortalt gennem ord og billeder, der på fineste vis understøtter hinanden. 

Det er svært at være 13år. Men når man har været et menneske i en kaninkrop fra begyndelsen, så er det virkelig svært at være 13år.

“En gang i mellem, når jeg er sammen med andre, har jeg en fornemmelse af at være klædt ud. Klædt ud som en, der ganske vist ligner mig, men selv står jeg på sidelinjen”. 

Når dette krydres med en socialfobi, der bliver sat på spidsen ved håbløse børnefødselsdage og mødet med aggressive kassedamer i Brugsen, så bliver det virkelig, virkelig svært at være kanin.

Morfar er den eneste, der forstår protagonisten. Og netop denne morfar giver protagonisten (og læseren) en følelse af håb. Bogen afsluttes også med et håb og en tro på, at der også er plads til kaniner i verden (eller skoven, som sidste oplag på illustrerer). Og kigger man godt efter, vil man kunne se, at der i skoven (verden) også er andre kaniner.

Bogoplevelsen

Ordene er knappe i bogen: hvert opslag har en illustration samt en tekst bestående få linjer. Få linjer, der med en akkuratesse svarende til poesi af fineste karakter formidler den hjerteknugende fornemmelse af ikke at høre til.

Illustrationerne fylder enten hele opslaget, den ene side eller er indrammet som et fotografi i et fotoalbum. Jo værre følelsen er, jo mindre er illustrationen. Farverne er holdt i nuancer, der understøtter følelsen i teksten og altid med en dyster undertone.

om det her taler man kun med kaniner

Læs “Om det her taler man kun med kaniner”, hvis du

  • vil røres 
  • ønsker at forstå socialfobi 
  • søger et oplagt billedbogsværk at arbejde med i undervisningen

Med “Om det her taler man kun med kaniner” har Anna Höglund begået et mesterværk i særklasse. Den er magisk i sin ikonotekst og oplagt til brug i undervisningen i udskolingen. 

Anna Höglund, “Om det her taler man kun med kaniner”, Jensen&Dalgaard, 2016, set til kr. 320