Planen: Om at være en statist i sit eget liv

Morten Pape Planen, bogoplevelsen

Morten Papes debut er rå, barsk og ligefrem. Det er en selvbiografisk coming of age-fortælling, der ikke lægger fingre imellem, når familiemedlemmer og -relationer beskrives. 

Morten Pape er vokset op på Amager i Urbanplanen. Et stærkt belastet område styret af indvandrerbander, og de få danske familier, der bor i Urbanplanen, er ressourcesvage. Præcis som Papes forældre; og faren i særdeleshed. Dette er der kommet en stærk autofiktiv roman ud af.

Pape, den intelligente outsider, forsøger at holde sammen på familien, være den voksne, følge med i skolen, men han fejler gang på gang grundet urimelige odds og en smittende ligegyldighed, der i sidste ende også overtager Papes liv. Det er hård læsning om svigt, kulturelle sammenstød, en opvækst på trods. Men på en eller anden måde er der lys et sted i mørket. Selv for Pape. For som hans mor siger: “Det skal nok gå. Om ikke andet så ad helvede til”.

Læs Morten Papes “Planen”, hvis du 

  • vil forundres over en sproglig perle med usandsynlig mange sammenligninger 
  • vil have en oplevelse i særklasse
  • ønsker forståelse for og indsigt i livet i ghettoen

Papes debut er en læseoplevelse, der sent vil blive glemt. Den er tung at komme igennem grundet ligegyldigheden, der er så altoverskyggende og afsmittende. Og det alene gør, at den er mesterligt skrevet. Og vældig, vældig anbefalelsesværdig.

I april var jeg vært for en bogcafé, hvor vi læste “Planen”. Jeg havde lavet nogle kort og aktiviteter, der lettede samtalen om bogen. Disse har jeg vedlagt herunder som PDF. To af dem er mere almene og kan bruges til alle bogcaféer.

Ja eller nej – udsagn om “Planen”

Sig noget om din bog – læsekort til bogcafé eller undervisning

Læs din bog med en terning – til bogcafé eller undervisning

Morten Pape, “Planen”, Politikens forlag 2015, set til kr. 250