Ørnbøls ABC: En hilsen til Halfdan

Ørnbøls ABC, Brian P. Ørnbøl, Rune Johansen, Bogoplevelsen

Brian Ørnbøl har skrevet en ABC med kærlig dedikation til Halfdan Rasmussen. 

“Børge piller altid næse, med sin næsepillefinger, fanger store grønne klatter, som på pillefinger hænger, bruger ikke snotteklud, når det grønne pilles ud, tager sin bussemand i mund, tørrer fingeren på tungen, bag ved Børges ene tand, lever nu en bussemand.” 

Sådan lyder ABC’ens bedste rim. Det er sjovt, finurligt og fungerer. Samtidig klinger Halfdans rytme tydeligt gennem digtet – præcis som intentionen med bogen er. Andre steder virker Halfdan langt væk. Bogen gør brug af alverdens slags rim: bogstavrim, krydsrim, enderim, konsonantrim og nødrim. Og enkelte steder rimer den helt uden brug af rim. Ørnbøl løfter kærligt og ærbødigt på hatten og referer til “Snemand Frost og frøken Tø” med bogstavet J og gør brug af navne som Peter (der selvfølgelig rimer på meter), Dorte (der selvfølgelig rimer på borte) samt Abel og Søren. Der er mange, rigtig gode takter i bogen. Vældig mange. Sjove digte, fine rim, underfundige historier.

Ørnbøls ABC, Brian P. Ørnbøl, Rune Johansen, Bogoplevelsen

Bogens form er næsten identisk i størrelsen med (min) udgave af Halfdans ABC – det er da vældig fint – intentionen taget i betragtning. Illustrationerne i bogen må således også være af en bestemt størrelse. De er også kæmpe store, uden detaljer og med påtaget sjuskethed.  Rune Johansens tegninger har satirisk præg og stærke farver. De understreger således Ørnbøls groteske og skøre sprog.  Men dette præg af sjuskethed modarbejder enkelte steder Ørnbøls rimtakter, og får dem til virke halvfærdige.

Ørnbøls ABC, Brian P. Ørnbøl, Rune Johansen, Bogoplevelsen

ABC’en kræver tid og fordybelse. Sprogets flow og rytme skal øves før det læses op, og nogle af digtene vil et barn ikke umiddelbart kunne forstå den dybere mening bag. Du kan som udgangspunkt ej heller regne med at bogstavet, som rimes ud fra, bliver brugt mange gange. Sproget er finurligt og eftertænksomt – men som ABC, hvis primære formål er at introducere alfabetet for børn – så bliver det simpelthen for snørklet. Desværre.

Læs “Ørnbøls ABC”, hvis du 

  • elsker rim og remser
  • søger fornyelse indenfor ABC’er 
  • har tid til fordybelse og genlæsning.

Halfdan er svær at bide skeer med, og Ørnbøl gør et hæderligt forsøg med Johansen på illustrationer. 

Brian P. Ørnbøl og Rune Johansen (ill.), “Ørnbøls ABC”, DreamLitt, 2016 set til kr. 179,00

(Bogen er tilsendt med henblik på anmeldelse – tak for det)