Min bror hedder Noa: om nazistiske brødre

Min bror hedder Noa

“Min bror hedder Noa” af Anna-Clara Tidholm er en fin fortælling om at elske og frygte sin bror på en og samme tid. Om nazisme, racisme, venskab og familieforhold fortalt af en 8-årig pige. 

Saga er otte år; hendes bror er 16. De bror i et boligkompleks i Sverige, hvor den kulturelle spredning er stor. Sagas bedste ven er Anisa, som bor i lejligheden under Saga, Noa og deres mor. I fællesskab prøver de at forstå Noas nye holdninger, vaner og venner. Noa er nemlig blevet nazist, og hvordan skal de to små piger, og i særdeleshed Saga, forstå, hvad det hele egentlig betyder. Og hvorfor mor bliver så bange.

Med udgangspunkt i en 8-årigs begrebsverden klarlægges begreber som racisme, nazisme og venskaber. Det er en ærlig og nødvendig bog, der uden fordomme fortæller ærligt og kærligt om både racisten og den diskriminerede i et ligefremt sprog og en tone, der vil kunne begribes af børn. Det er en vigtig og vedkommende bog, der kan understøtte den svære samtale om en verden, der forandres, en flygtningestrøm, grænselukning og med en krig, der synes nær og fjern på en og samme tid.

Jeg vil på det varmeste anbefale “Min bror hedder Noa” til indskolingen. Ikke som selvstændig læsning, men som højtlæsning og som udgangspunkt for (klasse)samtaler. Her vil Joanna Hellgrens fine illustrationer kunne underbygge og udvide eleverne begrebsforståelse og -tilegnelse.

Læs “Min bror hedder Noa” af Anna-Clara Tidholm, hvis du

  • vil tale om racisme med børn omkring otteårsalderen
  • har brug for en indgangsvinkel til at tale om forskelligheder
  • vil læse en god fortælling med på en gang smukke og skræmmende budskaber med dine elever eller egne børn

Bogens historie er vigtig og fint fortalt. Illustrationerne er fine, naive og underbygger fortællingen. Den er fordomsfri. Og den har i særdeleshed sin berettigelse; i undervisningen og som godnatlæsning. Min varmeste anbefaling.

“Min bror hedder Noa”, Anna-Clara Tidholm og Joanna Hellgren (ill.), Gyldendal 2015, set til kr. 250