Når jeg savner min far: om huller i maven

Når jeg savner min far, alberte WInding, Bogoplevelsen

Alberte Winding skriver sympatisk og terapeutisk om sorgen over at miste en forælder. 

Bebels far gik ud for at skovle sne, og kom aldrig ind igen. Han forsvandt sporløst. Det medførte, at Bebels mor gik i seng og ikke stod op igen. Derf0r er Bebel og hendes storebror overladt til sig selv. Det hele ændrer sig, da Balder flytter ind i nabohuset med sin far. Balders far er læge, og Balders mor er død af kræft. Bebel bliver hovedkulds forelsket i Balder, og sammen udforsker de sorgen over at miste en forælder.

Bogen er med sin lille størrelse og kun 180 sider hurtigt læst, men den sætter en hel masse spørgsmål i løbet af læsningen. Spørgsmål, som ikke bliver besvaret, når sidste side er vendt. Et af spørgsmålene er, om Balder og Bebel tager stoffer, eller om det er deres sorg, der er så altopslugende. Et andet spørgsmål er, hvor Bebels far forsvandt hen og hvorfor.  Det er sprøgsmål, som kun kan besvares, hvis bogen læses i fællesskab; og netop dette, er vældig oplagt til at gøre i en 7.klasse. Der er kærlighed, sorg og uforklarlige hændelser. Der er store følelser, korte kapitler og bogen har et smukt layout, der vil tiltale læseren. Den er underlig, men underligt er godt, når det bliver brugt i undervisningssammenhæng, for det kalder på en forklaring.

At Alberte Winding sender en hilsen til sig selv i slutningen af bogen, kan tilgives, fordi den ellers fremstår helstøbt:

“Jesus, jeg går sgu ike i det, fandeme nej. Jeg skal ikke ligne Luna i Bamses julerejse, mens Balder og Rosa tuller rundt i grønne vinterjakker og leger hipstere ude ved cykelskuret i skolen.” (s. 180)

Læs “Når jeg savner min far” af Alberte Winding, hvis du 

  • vil læse en bog, der sætter spor
  • søger en bog med undervisningspotentiale til 7.klassetrin
  • ønsker at blive udfordret på tro og oplevelse 

Alberte Winding slipper hæderligt fra denne lille bog, der med autencitet og oprigtighed behandler sorg. 

Alberte Winding, “Når jeg savner min far”, Gyldendal, 2016 set til kr. 149,95

(Bogen er tilsendt fra forlaget med henblik på anmeldelse)