Når en drage drager ud: uhyggeligt gode, gysende rim

Når en drage drager ud, Mads L. Brynnum, Mads H. Johansen, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

“Når en drage drager ud” er monstergode monsterdigte. 

Monstret under sengen er ikke med i de sejes slæng, men ligger lige under din seng. Ellepigen danser i skumringstimens skær og lokker med sin hule ryg. Orken orker altid at drage ud på rov. Dragen har et kærlighedsforhold til ungmøen. Og helhesten kan du kende på hovenes klippe-ti klippe-ti uden et klop, når den kommer i galop.

 

“Når en drage drager ud” indeholder monstre af den voldsomme og grufulde art, men også de mere skvattede og ynkelige af slagsen har fået plads i bogen. 20 af disse forskelligartede monstre har fået hver sit opslag med en lækker illustration og et fængende digt. Dertil kommer ni skitsemonstre, der ikke er helt færdige – men ikke mindre farlige af den grund. De har derfor fået lov at dele de sidste opslag på brunt skitsepapir.

Det er sjovt, grufuldt og informativt på en og samme tid. Sproget flyder fantastisk og finurligt. Bogen rammer plet. Virkelig.

Når en drage drager ud, Mads L. Brynnum, Mads H. Johansen, Bogoplevelsen

“Når en drage drager ud” kommer i kvadratisk form og med hardcover, hvor en dragende forsideillustration spækket med monstre kalder på læseren. Bogens papir er lækkert glat og skinnende, hvilket giver bogen et eksklusivt udtryk.

Titlerne er skrevet med samme font som teksten, men har fået en lille håndtegnet detalje tilføjet, således har eksempelvis d’et i trold fået en troldehale og m’et i vampyr hugtænder. Det er en lille men væsentlig detalje, der er med til at fuldende bogens samlede udtryk.

Det er tydeligt at se, at bogens illustrator er udannet animator og arbejder med computerspil. Monstrene fremstår i 3D med en fremtræden placering forrest i billedet på en baggrund fremstillet som et bagtæppe, der placerer monstret i det rette element. Hvad enten det er et i et computerspil eller på en gammel borg. Illustrationerne gør udpræget brug af det negative rum som betydningsfuld medskaber.

Det er virkelig godt. Både til oplæsning i hjemmet og til brug i undervisningen i indskolingen og på mellemtrinet. Digtene har mange potentialer, men de kan – i særdeleshed med udgangspunkt i skitsemonstrene – danne grobund for elevernes egne tekstproduktioner. Har du en god kollega i billedkunst/Håndværk og design, da kan eleverne også selv lave illustrationer til deres monstre. De kan endda hækle en uglebjørn, for der ligger en opskrift på Kreaposens hjemmeside.

Det er lækre digte, der pirrer barnets sprog og fantasi på en og samme tid. En bog, der helt sikkert vil blive slidt ned.

Læs “Når en drage drager ud” af Mads L. Brynnum og Mads H. Johansen (ill.), hvis du 

  • er til rim og remser 
  • kender et barn, der er fascineret af det uhyggelige 
  • vil arbejde tværfagligt i undervisningen.

Nu er der så bare tilbage at håbe, at drømmen om at få lavet musik til den bliver realiseret. 

Mads L. Brynnum og Mads H. Johansen (ill.), “Når en drage drager ud”, Calibat, 2017, set til kr. 320