Morgenthalers ABC – 28 dyrefabler

Anmeldereksemplar

Anders Morgenthaler sjofler sig endnu en gang igennem alfabetet – på sin helt særegne måde.

Når vi tager en bog af Morgenthaler ned fra hylden, så forventer vi noget; gakkede fortællinger, hvor moralen ofte er vældig politisk ukorrekt. Dette er også tilfældet i denne genudgivelse af Morgenthalers dyrefabler, hvor det handler om numser, dillere, lort, nødder, stødtænder og moraler som “En nasserøv kan nemlig godt klare sig her i livet”.

Der er, som det altid er tilfældet med ABC’er, stor forskel på kvaliteten bogstaverne/afsnittene imellem. Der er nogle, hvor tegninger, indhold og humor fungerer fremragende, og så er der andre, hvor en voksenhumor og lummerhed forceres ud over afsnittet og læst med voksenøjne, så bliver det simpelthen ikke sømmeligt. Man kunne hævde, at jeg er en kende sippet, men det gibber i mig, når jeg igen og igen skal læse om kænguruer, som slikker på hinandens nødder. Andre steder er humoren afstemt, og så bliver det ikke et problem at læse om dillere og numser og skildpaddeskjold.

Anders Morgenthaler, Morgenthalers ABC, 28 dyrefabler, Bogoplevelsen

Det, som bogen kan, og der hvor de rosende ord skal kastes efter denne udgivelse, er bogens måde at fortælle på. På bedste Jørgen Clevin-måde fortælles gennem bogstaver og billeder. Hver side har nogle navneord, hvor skrifttegnene udskiftes med håndtegnede ikoner, således kommer siden til at være en multimodal læseoplevelse, der udfordrer de normale konventioner for en læsebog. Det er sjovt og anderledes, og vil appellere til mangt en læser. Små børn vil også kunne læse med tidligt, hvor de kan sige de ord, som tegningerne viser.

Når ovenstående er sagt, så anbefaler jeg bogen til anskaffelse på skolens PLC – hvis den ikke allerede ejes. Jeg er sikker på, at den vil appellere til en gruppe børn, hvor humoren vil ramme rent ind. De vil finde bogens opbygning med ikoner frem for ord anderledes, illustrationerne er humoristiske og ligefremme – og måske, hvem ved, kunne den skabe læselyst.

Anders Morgenthaler, Morgenthalers ABC, 28 dyrefabler, Bogoplevelsen

Læs “Morgenthalers ABC”, hvis du

  • er træt af de normale ABC’er
  • ønsker at arbejde genrebrydende tekster
  • mangler tekster, der kan appellere til de mest læsetrætte elever.

Morgenthalers hjerne er helt utrolig knudret – og han må helt sikkert have ligesindede blandt 11-årige.

Anders Morgenthaler, Morgenthalers ABC – 28 dyrefabler, Carlsen, 2018, set til kr. 199,95