Mit Hus: om en pige i en rød kjole under besættelsen på Bornholm

Bogoplevelsen

Befrielsen er et lykkeligt kapitel i danmarkshistorien. Hvis vi ikke medregner Bornholm. “Mit Hus – den dag freden forsvandt” er en personlig beretning om Bornholms belejring efter Danmarks befrielse fortalt af mor og datter. 

“Da jeg var lille, var der krig i Danmark. Ja, ikke kun i Danmark, men i det meste af verden. Krigen havde varet i fem år. Næsten hele mit liv.”

Bogoplevelsen

Sådan starter historien om den lille pige i den røde kjole og den store verdenskrig. En fortælling om et fredeligt Bornholm under besættelsen og den glæde bornholmerne og danskerne generelt følte 5. maj 1945, men i allerhøjeste grad en fortælling om bombningerne og den efterfølgende belejring af Bornholm.

“Mit Hus” er fortalt af Kirsten Kjærgaard, mor, og Anna Margrethe Kjærgaard (ill.), datter, hvor det er førstenævnets egne oplevelser, som fortælles. Kirsten Kjærgaard er altså pigen i den røde kjole. Og netop denne røde kjole er et interessant illustrativt virkemiddel og fortælleforhold, som Anna Margrethe Kjærgaard bruger. Denne røde kjole er nemlig den eneste tydelige farve, som optræder gennem bogen.

Bogoplevelsen

Jeg-fortælleren og protagonisten bliver således tydelig på hvert opslag, hvor den røde farve tiltrækker læserens fokus og bliver central for tolkningen af følelser og stemninger. Læserens opmærksomhed trækkes mod lille Kirsten, og når den røde kjole ikke er præsent, da får læseren en knugende og ildevarslende følelse. Teksten er placeret under illustrationerne som undertekster i tv’et; som er det en fortællestemme, der er lagt på efterfølgende. Interessant fortælleteknisk kneb.

Anna Margrethe Kjærsgaard blev tildelt Kulturministeriets pris for bedst illustreret bog i 2015 for denne bog. Hvilket er fuldt fortjent.

Læs “Mit Hus – den dag hvor freden forsvandt” af Kirsten Kjærgaard og Anna Margrethe Kjærgaard, hvis du

  • er historisk interesseret
  • ønsker at blive fornøjet over et magisk illustratorarbejde
  • søger en bog til formidling af 2. Verdenskrig 

Den røde kjole er ikonisk og skyld i, at “Mit Hus – den dag freden forsvandt” sent glemmes. Bogen er vældig anbefalelsesværdig til historieundervisningen i folkeskolens yngste klasser. 

Kirsten Kjærgaard og Anna Margrethe Kjærgaard, “Mit Hus – den dag freden forsvandt”, Jensen&Dalgaard 2015, set til kr. 225