Miki finder hjem: historien om en sneræv og en tupilak

Miki finder hjem, Morten Dürr, Lars Gabel, Bogoplevelsen

Morten Dürr og Lars Gabel fortæller både analogt og digitalt om Miki og Tupilak. 

Miki leger på klipperne, hvor der dufter himmelsk af mus. Pludselig får Miki øje på en mus. Han fanger den ikke, men jagten resulterer i at han slår foden, og nu skal han finde hjem med en ødelagt fod. Det bliver en dramatisk rejse, som gang på gang ser ud til at blive Mikis endeligt.

Historien om Miki er et klassisk eventyr med hjælpere, modstandere, prøver og et mål. Historien udspiller sig på Grønland, farverne er derfor holdt vældig autentisk i blå, hvide og gråbrune toner, hvor den røde farve er dryppet ud med dramatisk virkning. Opslagene er tegnet med en bevægelse fra højre mod venstre, når Miki løber, hopper og ruller fra det ene hjørne til det andet.

Miki finder hjem, Morten Dürr, Lars Gabel, Bogoplevelsen

Historien har en pendant fortalt gennem en iPad-app. Her læser barnet selv bogen med fingeren. Farver, komposition og historien har mange sammenfald, men Tupilaks rolle er modsat, hvor han i app’en er en ven er han en modstander i bogen. Det vil være vældig interessant at læse begge historier med elever, hvor de kan sammenligne bøgerne samt læseoplevelser, der er vældig forskellige. Eksempelvis er den fortællende app helt uden bogstaver og fremstår på det nærmeste som en tegnefilm.

Miki finder hjem, Morten Dürr, Lars Gabel, Bogoplevelsen

Gabel giver den rette grønlandske stemning i streg og farve, mens Dürr fortæller med hensyntagen til den grønlandske historietradition, hvor tupilakken får en central rolle. Det er interessant, og det har undervisningspotentiale i indskolingen.

Læs “Miki finder hjem” af Morten Dürr og Lars Gabel, hvis du

  • er interesseret i forskellen mellem bog og app
  • søger en bog om Grønland og grønlandsk fortælleteknik 
  • vil læse et klassisk eventyr fortalt med ny teknologi 

Miki er interessant læsning, da den findes i to forskellige formater. Historier, som også kan læses uafhængigt af hinanden. 

Morten Dürr og Lars Gabel (ill.), “Miki finder hjem”, Alvilda 2016, set til kr. 330. App’en er gratis.

(Bogen er tilsendt fra forlaget med henblik på anmeldelse. Tak for det)