Max 2 Bogstaver: lækker begynderlæsning


“Max 2 Bogstaver – lydret” af Forlaget Elysion er lækre bøger til begynderlæsningen. 

I “Ib må ud” er der et voldsomt snevejr, og Ib og Jo må kæmpe sig gennem masserne, mens deres venskab forbedres. I “Se nu Do” skal der bages pandekager, og dette er en svær kunst. Så køkkenet og børnene svines til (og har det sjovt) i arbejdsprocessen.

Begge bøger er skrevet af Kristen Ahlburg. En erfaren kvinde indenfor letlæsningsgenren. Dette bærer disse bøger også præg af. Det er nemlig utroligt, at der kan skrives bøger med vedkommende indhold bestående af ord på max to bogstaver. Dette er nemlig princippet for “Max 2”-serien fra Elysion. Serien henvender sig til den absolutte begynderlæser, der lige har lært bogstavernes lyde. Det er en kunst at skrive bøger med sådan en begrænsning. Og denne mestrer Ahlburg.


Det skal dog her tilføjes, at Ahlburg for god hjælp af illustratorerne i disse bøger. Begge bøger har en udvidende billedside. Der står ingen steder, at Ib må ud fordi han skal skovle sne, men han går ud med en sneskovl under armen. Der står ej heller at Ib falder i et dybt hul, fordi isen er glat. Dette fortæller Kirstine Lyngklip Svansø med sine computeranimerede og let karikerede illustrationer. Ib og Jo er nuttede, små, udtryksfulde dyr, der lever sammen i en lille træhytte, hvilket ligeledes er noget, som læseren forstår på baggrund af tegningerne. Kim Dalsgaard har illustreret “Se nu Do”. Her gør det samme sig gældende: Når Ahlburg skriver “Ha, ha.” Så fortæller Dalsgaard, at det sjove er, at Do er blevet badet i mel. Illustrationerne i “Se nu Do” er som taget ud af børne-tv;farverige, udtryksfulde og med store hoveder. Men de er flotte, spiselige og lækre. De emmer af sommer, søndag og begejstring. 


Bøgerne har et lækkert layout med stærke farver. Derudover er der ofret hardback. Et vigtigt træk til målgruppen. Begynderlæseren bliver taget alvorligt, og med “Max 2”-serien får denne får følelsen af at læse en rigtig bog. 

Det er vigtigt at gøre de første læseoplevelser store og rigtige. Dette gør “Max 2”-serien med kombinationen af lækkert layout, flotte illustrationer og lydrette ord.

Læs “Max 2 Bogstaver – lydret”, hvis du 

  • Er begynderlæser
  • Læsevejleder 
  • Indskolingslærer. 

Denne serie er værd at indkøbe til skolebiblioteket. De vil vække megen glæde.

Kirsten Alburg, “Ib må ud” og “Se nu Do”, Forlaget Elysion 2017, set til kr. 123,75 pr. Stk

(Bøgerne er tilsendt fra Forlaget med henblik på læsning. Tak for det)