Lille krokodille: om at være selvstændig

Lille Krokodille, Bogoplevelsen, Burde Poulsen

Anmeldereksemplar

Lille Krokodille charmer sig med sit stædige og selvstændige væsen ind i sjælen hos store og små. 

Lille Krokodille er syg. Kaster op. Store Krokodille vil tage feber, men det bliver over Lille Krokodilles lig. Sygdommen varer ikke længe, og pludselig er det Store Krokodille, som lægger sig med kast-op-syge. Og Store Krokodille bliver selvfølgelig udsat for præcis det samme som Lille Krokodille.

I den anden bog er Lille Krokodille er på tur med Lille Isbjørn. De leger gemmeleg, og pludselig bliver de  væk – for alvor. Hvilket fører til stor postyr hos Store Isbjørn og Store Krokodille.

Det er svært ikke at holde af Lille Krokodille. Det er det to-årige barn sat på spidsen med selvstændighedsfasen buldrende derudaf. Det er genkendelige hverdagssituationer for det lille barn, og bøgerne er korte i handligsforløb, hvor der dog ikke bliver givet køb på hverken konfliktoptrapning eller forløsning.

Lille Krokodille, Bogoplevelsen, Burde Poulsen

Det helt særlige ved Lille Krokodille som billedbog er illustrationerne. De er indrammet med passepartoutlignende effekt, som både Lille Krokodille og Lille Isbjørn ikke kan holde sig indenfor, når legen bliver for spændende eller følelserne for store. Ej heller Store Krokodille og Store Isbjørn kan holde sig indenfor rammen, men det af den simple grund, at de er for store til at være der. Det er detaljer, der både skaber flow og bevægelse til historien, samt lægger lag ekstra lag til ikonoteksten. Hertil kommer at enkelte steder fremstår illustrationerne som friser hen over opslaget. Disse er med til at skabe en sammenhængende oplevelse af opslaget, hvorimod de kvadratiske illustrationer giver en opdeling mellem begivenhederne og appelerer til det lille barns tidlige fiktionskompetence; her skal nemlig dannes slutninger og læses mellem linjerne. Utrolig fint og utrolig nænsomt.

Det er synd, at der er sneget sig små skønhedsfejl ind i teksten. Det skæmmer det eller gennemførte illustrator- og bogarbejde. Det skal dog ikke sætte spørgsmålstegn ved, at Birde Poulsens skildringer af Lille Krokodille er herlige, kærlige og særlige. De passer til ethvert to-årigt barn, og de kan genlæses om og om igen.

Læs “Lille Krokodille”-serien, hvis du 

  • har et lille barn 
  • arbejder med små børn 
  • er et lille barn. 

Lille Krokodille er den danske udgave af Totte- og Lotte-bøgerne. Og mindst lige så gode. 

Birde Poulsen, “Lille Krokodille er syg” og “Lille Krokodille gemmer sig”, ABC Forlag, 2018, set til kr. 49.95 pr. stk.