Lasse-Leif – DM i æbleskiver: kærlig julehistorie

Mette Finderup, Annette Carlsen, Lasse-Leif - DM i æbleskiver, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Lasse-Leif er den type bog, som hele familien elsker.

Lasse-Leifs mor elsker december. Alle de hyggelige ting de skal: bage småkager, købe gaver, til fødselsdag, få besøg af børnehavenissen, til julefrokost og, og, og, og. Lasse-leif skal også nå at sætte Danmarksrekord i æbleskivespisning. Det bliver næsten for meget, men der er så meget kærlighed i Lasse-Leifs familie, så de lander en nogenlunde december – til trods.

Det er i bund og grund bare en god historie til børnehave- og de midste indskolingsbørn og deres forældre, for Mette Finderup fortæller nemlig både til børnene og deres voksne:

“I dag er det Lasse-Leifs tur til at have Nisse-Søren med hjem. 

Han er ret bekymret. Hvad mon han finder på? 

Lasse-Leifs mor ser også ret bekymret ud, da hun henter dem fra børnehave. 

“Åh nej! er det lige i dag, vi skal have besøg af Nisse-Søren? Jeg har så travlt”” (s. 75)

Den voksne oplæser griner (hørte man sig selv), og barnet bekymres med Lasse-Leif. Det er dejligt at læse en bog, hvor der tydeligt fortælles til både barne- og voksenlæseren. Det bevidner også om faglighed hos forfatteren, når der bevidst fortælles (humoristisk) på flere lag. Hun kender sin målgruppe og deres forældre, og hun kender sin narrative teori. Dejligt ambitiøst.

Illustrationerne er udført af Annette Carlsen og fremstår nuttede og harmløse – præcis som Lasse-Leif og Luske-Lise. De passer fint til at understrege stemningen i bogen. Carlsen giver Luske-Lise ekstra liv, da hun illustrerer hende mere som en lillesøster end som en dukke. Dejligt nært og uden en hel masse dikkedarer.

Jeg kan kun anbefale Lasse-Leif. Til børnehave, indskoling og hjemmet. Den gør kun december bedre.

Læs “Lasse-Leif – DM i æbleskiver” af Mette Finderup, hvis du

  • elsker jul 
  • har et børnehavebarn 
  • søger elskværdigt børnelitteratur. 

Jeg grinte – mit barn grinte. Du vil grine. Og ja, nu du spørger, det er mig, der er indeni Lasse-Leifs mor. 

Mette Finderup og Anette Carlsen (ill.), “Lasse-Leif – DM i æbleskiver (og andre historier fra jul og omegn), Alvilda, 2017, set til kr. 140