Lærerens relationskompetence: årets vigtigste bog

Lærerens relationskompetence, Louise Klinge, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Louise Klinges Ph.d.-projekt om lærerens relationskompetence er omsat til en yderst læseværdig bog. 

“Børn og unges relation til deres lærere er altafgørende for deres skolegang, både personlig, socialt og fagligt, og for deres fremtid.” (fra bogens bagside)

Klinge forfølger dette statement og undersøger forskellige aspekter af relationskompetencen. Dette krydres med eksempler fra Klinges egen praksis samt hendes observationer af klasser. Det er informativ og utrolig interessant.

Louise Klinge viser os med anerkendende tillid og forståelse, hvor lidt der skal til for at det går galt. Men hun viser også hvor lidt der skal til, for at det lykkes. Gennem fine, sjove og horrible eksempler viser hun, hvordan en klasse fungerer med en lærer men ikke med den anden. Hun er på intet tidspunkt fordømmende, hun løfter aldrig pegefingeren, og hun klandrer aldrig nogen, som dårlige lærere. Klinge viser bare, hvordan man kan gøre det, hvis man ønsker at lykkes. Men hun påpeger igen og igen, at det er krævende at agere relationskompetent. Man får en kende dårlig samvittighed, når man læser bogen. Det er svært altid at være den relationskompetente lærer (præcis som bogen pointerer af flere omgange), men med Klinges bog i baghovedet, da ønsker du at agere relationskompetent – og det alene gør, at din relation til eleverne bliver bedre.

Den er letlæst, sproget flyder og indholdet er ualmindeligt vedkommende. Det er fagbogen, som skal pakkes i strandtasken denne sommerferie. Så lover jeg sammen med Klinge, at du bliver en bedre lærer i det nye skoleår. Og det er ikke at kimse af.

Læs Louise Klinges “Lærerens relationskompetence”, hvis du

  • har din daglige gang i en skole.

Det er den vigtigste fagbog udgivet i indeværende år. Den SKAL læses.

Louise Klinge; “Lærerens relationskompetence – kendetegn, betingelser og perspektiver”, Dafolo, 2017, set til kr. 399,95