Grumlingen: en billedbog i særklasse

Benji Davies, Marianne Iben Hansen, Grumlingen, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Benji Davies har lavet en fantastisk billedbog, som Marianne Iben Hansen oversætter fænomenalt. 

Emma ligger i sin seng, og hun kan ikke rigtigt sove. Hun kan nemlig høre noget, der pusler i mørket. Noget som stjæler hendes lampe. Men hvad er det?

“Det rør’ sig i rummet, et hviskende sus, når Grumlingen sniger sig gennem dit hus. Spørg ikke hvorfor, lad mysteriet ske, for øjet ser kun, hvad det venter at se…” 

“Grumlingen” er en historie om fantasi, mørke og forventninger. Men det er også en historie om frihedstrang, kampen for overlevelse og troen på en bedre verden.

Benji Davies, Marianne Iben Hansen, Grumlingen, Bogoplevelsen

Bogen fortælles gennem ordknappe rimstrukturer, hvor en hymne indleder historien og sætter stemningen som mystisk og let uhygge… Men hymnen genbruges ikke, og uhyggen afløses af komik og spænding. Hvem er den Grumling, og hvorfor stjæler den alle de ting?

Benji Davies, Marianne Iben Hansen, Grumlingen, Bogoplevelsen

Bogens billedside er genkendelig Davies med sine støvede og let naivistiske illustrationer, der varierer mellem helsides illustrationer og hensigtsmæssig brug af det negative rum. Den gennemgående farve er rød, og den doseres fornemt gennem bogen, når Grumlingen både er og ikke er. Dette røde spor, som tegnes opslagene igennem, er med til at understøtte illustrationerne som ekspanderende i deres udtryk. Det er et fint modspil til de få sætninger, som bogen består af.

Benji Davies, Marianne Iben Hansen, Grumlingen, Bogoplevelsen

Det er ingen hemmelighed, at Marianne Iben Hansen kan noget helt særligt med det danske sprog, og dette er ingen undtagelse. Kun Hansen kan slippe af sted med at lade no’et og tråd og rusten og osten rime – og det i samme strofe. Enderimene og den taktfaste rytme (mellem ti og tolv stavelser i hvert vers) knipser og knalder, sprudler og forfører.

Det er fænomenalt, og jeg kan ikke få armene ned – det er ganske simpelt en helt, helt, helt særlig billedbog.

Læs “Grumlingen” af Benji Davies, hvis du vil fornøjes af

  • både billed- og tekstsiden 
  • hvor lidt, der skal til for at fortælle så meget 
  • en smuk oversættelse. 

Det er en dejlig, dejlig billedbog, der på ingen måde kan anbefales nok.

Benji Davies (oversat af Marianne Iben Hansen), Grumlingen, Forlaget Carlsen, 2018, set til kr. 199,95