Felt nummer 13: om at gå i et lurvet tivoli

Ellen Holmboe, Thomas Hjorthaab, Felt nummer 13, Bogoplevelsen

Ellen Holmboe er en erfaren forfatter, og “Felt nummer 13” er også en træfsikker gyser. 

Familiens Fortunas tivoli besøger Valdemars by, og han kan næsten ikke være i sig selv af spænding. Han har gemt alle sine sparepenge i et helt år til netop denne begivenhed. Da han endelig kommer af sted, vinder han ikke noget, før han får en lykkemønt udleveret af en af de ansatte og lægger denne på felt nummer 13. Men dette skulle han aldrig have gjort.

Ellen Holmboe spiller på alle klicheerne i denne lille letlæste sag. Det er uhygge uden rigtig at være uhyggeligt. Den type uhygge, der er i det underspillede og uudtalte. Det er vældig godt og afspejler fint målgruppen. Og så gør det ikke noget, at det er klichefyldt og gennemskueligt. Der er der dog et lille plottvist, som ikke følges til døren. Forsiden prydes af en uhyggelig klovn, og denne følger også Valdemar rundt i tivoliet, men den er ikke vigtig for historien, og man forundres over, hvorfor den overhovedet er med i bogen.

Ellen Holmboe, Thomas Hjorthaab, Felt nummer 13, Bogoplevelsen

Illustrationerne i bogen er af Thomas Hjorthaab. Hjorthaabs streg er tynd og kroget på den helt rigtige måde til en let gyser. Hvert opslag har en illustration, som understreger stemningen, og jo længere historien skrider fremad og uhyggen opbygges, jo mere uhyggelige bliver illustrationerne. Sidste opslag, hvor historien slutter med suspense og i ren håbløshed, er opslagets baggrund sort med lysegrå illustrationer og hvid skrift. Det er en effektfuld detalje, som understreger stemningen. Bogens illustrationer vidner om godt håndværk og forståelse for historiens forløb og forfatterens intention med at skabe en letlæst gyser.

Bogen skal i særdeleshed anskaffes til skolernes PLC. Det er spænding, uhygge og læs let. Det er interessante illustrationer, og efter sidste sætning ønskes mere.

Læs “Felt nummer 13” af Ellen Holmboe, hvis du 

  • er barn omkring 10-årsalderen 
  • vil læse gys, men endnu ikke er klar til det helt hårde gys 
  • søger vedkommende letlæsning. 

Jeg var godt underholdt, og jeg er sikker på, at børn omkring 9-11-årsalderen vil være det samme. 

Ellen Holmboe og Thomas Hjorthaab (ill.), “Felt nummer 13”, Alvilda, 2016 set til kr. 199,95

(Bogen er tilsendt til forlaget med henblik på anmeldelse. Tak for det)