Et eventyrligt efterår i Mumleby: en bog der opfordrer til aktivitet

Et eventyrligt efterår i Mumleby, Elvira Fragola, Bogoplevelsen

Elvira Fragola stiller sig på ryggen af Ilon Wikland og Astrid Lindgren, når hun fortæller om Vera og Astrid fra Mumleby.

Vera og Astrid er bedste veninder. De bor i Mumleby, hvor de oplever efterårets komme og de traditioner, som er knyttet hertil.

Et eventyrligt efterår i Mumleby, Elvira Fragola, Bogoplevelsen

Bogen er en hyggelig fortælling om årets gang, hvor opskrifter, små skøre påfund og faglig viden bliver blandet sammen med hyggelige stregtegninger, der lægger sig i forlængelse af Ilon Wiklands illustrationer til Astrid Lindgrens klassikere. Det er en oplæsningsbog til børn omkring de 8år, da den enkelte steder er meget teksttung. Vera er bogens fortæller, og hun insisterer på at tiltale barnelæseren:

“Du kan tro, at det er det morsomste sted at bade, altså fra et træ, for hvis man tør, kan man klatre op og kaste sig lige ud i vandet fra træernes grene. Ja, Troldetræerne er et viderunderligt sted her i Mumleby, og mens Astrid og jeg pilede ned langs stranden begyndte jeg at glæde mig til at se dem.” (s. 41)

Dette barnlige perspektiv er både bogens force og hæmsko. Force fordi det er umiddelbart, ligefrem og henvendt til barnet. Men hæmsko for den voksne læser. Sprogligt er det simpelthen for uambitiøst og talesprogspræget. At historierne nogle gange også bliver påtaget, når eksempelvis Astrid (der har skikkelse som Mumlebys Pippi) bliver for løgnagtig på den bedrevidende måde, koster også på læseoplevelsen.

Et eventyrligt efterår i Mumleby, Elvira Fragola, Bogoplevelsen

Men den har sine stjernestunder, hvor historierne flyder, sproget fungerer og opskrifterne samt vidensdelen er vellykket afstemt. Det er eksempelvis, når Vera og hendes far skal bage til Halloween, Theodor folder lanterner eller Astrid, Vera og Solveig skal lave fløde, smør og kærnemælk. Da opfordrer bogen til leg, læring og aktiviteter for både store og små.

Et eventyrligt efterår i Mumleby, Elvira Fragola, Bogoplevelsen

Læs “Et eventyrligt efterår i Mumleby”, hvis du

  • mangler en oplæsningsbog – hjemme eller i skolen
  • søger en bog, der opfordrer til leg og læring
  • vil varmes af en fortælling, der bringer dig og dit barn tættere på naturen

“Et eventyrligt efterår i Mumleby” har sine stjernestunder og sin berettigelse, da det er en anderledes læseoplevelse med opfordringen til at opleve efteråret ude i og sammen med naturen. 

Elvira Fragola, “Et eventyrligt efterår i Mumleby”, Turbine, 2016, set til kr. 199,95

(Bogen er tilsendt fra forlaget med henblik på anmeldelse)