Engel i sneen: om at holde liv i håbet

Engel i sneen, Anders Totland, Bogoplevelsen

Anders Totland har skrevet en fintfølende, lille bog om kræftsyge børn og døden. 

“Engel i sneen”  af Anders Totland er et portræt af døden. Døden, der kommer for tidligt, for sent, tilpas og ubelejligt. Døden, der kommer sammen med sneen. Døde, som en præsent åndelig beboer på en kræftafdeling for børn. Nogle går fri, andre ikke. Om vores protagonist går fri, er op til læserens egen fortolkning, men et er sikkert: Han sørger for, at alle omkring ham har det godt, ved at forvisse alle om, at han har det fint. Men læseren ved, at han ikke har det fint. Langt fra. For det gør ondt, han er ensom og han mister sine venner – enten til døden eller til en diagnose lydende “helbredt”.

Engel i sneen, Anders Totland, Bogoplevelsen

“Engel i sneen” er en kort bog med små kapitler alle indledt med et lille billede. Et billede, der er med til at sætte rammen for tolkningen. Hele bogen er bygget op om hvid, sort og himmelblå. Med snefnug, medicinske rekvisitter og dagligdags objekter – præcis som bogens indhold. Det er virkelig en gennemført, lille bog, hvor barnet renhed skinner gennem på billedsiden også. Det er smukt.

Bogen er let og hurtigt læst, men stemningen er trykkende, knugende og alarmerende, hvilket gør at bearbejdelsen er lang, tung og vigtigt. Læseren får lyst at fortælle barnet, at det er okay, ikke at have det fint. At de voksne er voksne, og at børn er børn. At døden kommer for tidligt, og at den er uretfærdig.

Bogen er til alle. Til børn, unge og voksne. Det er stærk læsning, som vil fungere bedst i oplæsningssituationer, hvor barnet, den unge og den voksne kan samtale efter hvert afsnit.  Og når sidste side er vendt, da kalder den på at blive genlæst, for at for alt det usagte og uudtalte med.

Læs Anders Totlands “Engel i sneen”, hvis du 

  • ikke er bange for store følelser pakket ind i snefnug
  • mangler en bog om kræftsyge børn
  • søger en bog, der lægger op til samtale om døden 

Bogen er en fin lille perle, der fortjener stor udbredelse. I sorggrupper, i skoleklasser og i alle hjem. Det er et smukt portræt af en dreng og døden. 

Anders Totland, “Engel i sneen”, ABC forlag, 2016, set til kr. 250

(Bogen er tilsendt med henblik på anmeldelse – tak for det)