En vidunderlig vinter i Mumleby: tips og ideer pakket ind

En vidunderlig vinter i Mumleby, Elvira Fragola, Bogoplevelsen

Årstiden i Mumleby er blevet til vinter. Det betyder ny bog og nye gøremål. 

Julen står for døren. Det første adventslys skal derfor tændes, julesmåkagerne skal bages, juletræet skal fældes og pyntes, og der skal holdes nytårsaften. Men vi skal også nå at holde fastelavn og hilse på vinterfuglene. Og sådan gik vinteren i Mumleby. Hurtigt, hyggeligt og hjertevarmt.

Det er altid hyggeligt at tage på besøg i Mumleby. Der er røverhistorier, sjove påfund, hyggelige fortællinger, faglig viden og idéer i massevis. Altsammen fortalt gennem Veras oplevelser, små fine Ilon Wiklandske illustrationer og med tilhørerende opskrifter. Det er en bog, der egner sig til DUS og UUL, hvor man kan kombinere leg, læring og litteratur til at give eleverne viden om årtidernes skiften, religion, traditioner og dyrelivet. Det er godt tænkt, og for det alene får Fragola point. Julen som højtid fylder de første 184 sider i bogen, og de sidste 30 sider berører januar og februar. Jeg vil derfor kategorisere denne bog, som en julebog, der fortsætter ind i det nye år.

En vidunderlig vinter i Mumleby, Elvira Fragola, Bogoplevelsen

I denne anden bog, hvor årstiden er blevet vinter, er der længere mellem tegninger og opskrifter, og teksten får lov at fylde mere. Eksempelvis er de første syv sider tætskrevne sider uden et eneste billede. Der er megen tekst, megen information og mange sidehistorier, og det er svært for de yngste børn at holde koncentrationen så længe. Tekstens sprog er uden fast struktur og akkuratesse. Det er for meget talesprog og lidt for mange fyldord, der virker forceret hos en barnefortæller. Elvira Fragola er bedst – klart bedst – når hun tegner og finder små praktiske gøremål og opskriver. Mere af det og mindre tekst. Så bliver det også et godt forår i Mumleby.

Læs “En vidunderlig vinter i Mumleby”, hvis du 

  • synes det er hyggeligt at kombinere leg og læring 
  • mangler idéer til alt fra fastelavnskostume til julesmåkager 
  • søger en teksttung bog til oplæsning.

Elvira Fragola kan noget med Astrid, Vera og alle de andre fra Mumleby. Hun har skabt et univers og en idé; lidt fokusering i sprog og rytme vil klæde bogen.

Elvira Fragola, “En vidunderlig vinter i Mumleby”, Turbine, 2016, set til kr. 199,95

(Bogen er tilsendt med henblik på anmeldelse – tak for det)