En lille bog om kærlighed: ømt og naivt tidsbillede

En lille bog om kærlighed, Ulf Stark, Ida Björs, Bogoplevelsen

Ulf Starks lille bog om kærlighed vokser sig stor i mødet med læseren. 

Fred er god til matematik, bedste venner med Oskar og forelsket i Elsa. Men han er også ensom, for hans far er udstationeret oppe nordpå. Så han taler med fars fine tøj i garderoben. De taler om alt det, som er svært at sætte ord på, og langsomt mander han sig op til at tale til Elsa.

Det er fint, hvordan “En lille bog om kærlighed” er lille i sin fysiske form, men indholdsmæssigt er det på det nærmeste modsat. Den fortæller med en rolig sarthed om savnet til en far, der er i krig, om den første forelskelse og om venskab. Krigen bliver aldrig præsent, og alt det onde, som en krig også er, bliver ikke synligt. Netop fordi den fortælles ud fra Freds verden, og i denne er krigen mere nogle lænker, der spærrer for goderne og har taget far. Langsomt bygges historien op, og det bliver en stor fortælling om barndom, krig og mod.

En lille bog om kærlighed, Ulf Stark, Ida Björs, Bogoplevelsen

Illustrationerne er fine, små og er i teknik afstemt til fortælletiden. Teknikken er akvarel og blyant, hvor sidstnævnte er brugt til at skabe en skraveringseffekt, som er ført ud på omslaget. Bogens størrelse er lille, hvilket passer til titlen. Ikonoteksten er fuldendt og skaber en ekstra dimension til læseoplevelsen, hvilket gør, at bogen fungerer til fulde.

Udgivelsestidspunktet giver dog grund til forundring. Bogen foregår henover en december under 2. verdenskrig, hvor der købes julegaver, sælges juletræer, synges julesange og holdes juleaften. Den burde være udgivet i november, hvor den ville passe bedre til årstiden, stemningen og følelserne. Den kan jo altid findes frem, når vi rammer december igen, men mulighed for at den glemmes er reel. Det er synd, for den har potentiale til at blive en lille juleklassiker.

En lille bog om kærlighed, Ulf Stark, Ida Björs, Bogoplevelsen

Den egner sig til oplæsning, samtale og fællesskab. Der er mange ting, som skal diskuteres. Hvorfor er inspektøren så vred, hvem er Hitler, hvor er far, hvorfor bliver Fred forelsket i Elsa, og hvad var Sveriges rolle under krigen.

Bogen er som Fred: lille af udseende men stor i sjælen.

Læs “En lille bog om kærlighed” af Ulf Stark med illustrationer af Ida Björs, hvis du

  • er barn eller voksen 
  • søger en god højtlæsningsbog
  • mangler lidt julestemning i det spæde forår.

Det er fint, uskyldig, naivt og bare helt rigtigt. En oplevelse, som man skylder sit barn.

Ulf Stark og Ida Björs, “En lille bog og kærlighed”, Gyldendal, 2017, set til kr. 249,95

(Bogen er tilsendt med henblik på anmeldelse. Tak for det)