Drømmeland: om at vælge søvnen frem for livet

drømmeland, Nick Clausen, Bogoplevelsen,

Nick Clausens “Drømmeland” er en fremragende bog til værklæsning på 5.-6.-klassetrin.

Louies far er død. Han døde af kræft, da Louie var et år. Det har kun været Louie og hans mor siden, men mor er begyndt at se en Philip. Omtrent samtidig begynder Louie at drømme. I drømmen møder han en mand i blåt, der viser sig at være Louis far. Men drømmen griber om sig. Det bliver svært for Louie at vågne; han vil hellere sove, hvor han kan være sammen med sin far, hvilket også viser sig fysisk. Han er træt, træt, træt. Drømmen påvirker også Louies følelser og handlinger i vågen tilstand, hvor han begynder at være, handle og vælge anderledes.

“Drømmeland” er en letlæst bog med et lix på 23, hvor afstand mellem linjerne også hjælper til bogens læsbarhed. Sproget bløder ikke, det lave lix til trods, men flyder let og ubesværet. Clausen leger med læseren bl.a. på side 15, hvor Clausen giver læseren et metafiktivt blik på teksten. Et metafiktion, der gør en dansklærer varm om hjertet:

“”Hvad er så dit hadefag?”

Louie tænkte sig om. “Dansk. Vi skal altid lave grammatik. Vores lærer hedder Josefine, og hun vælger kun de mest kedelige historier ,vi skal læse. Og hun stiller altid sådan nogle mærkelige spørgsmål. ‘Hvorfor siger hovedpersonen det? (…) “Hvor skulle jeg vide den slags fra? Det er ikke mig, der har skrevet historien.”

“Måske prøver hun at lære dig at læse mellem linjerne?”

“Hvad betyder det?”

“Det betyder at finde ting, som ikke bliver sagt direkte, men som alligevel er der. Den slags er tit det allervigtigste i en historie.”” (s.15)

Dette topper han med at bruger intertekstuelle referencer til bl.a. Harry Potter. Bogen har ligeledes en gåde omdrejningspunkt for plottet. Bogens genre er gys, hvor spøgelser og andre uforklarlige ting, styrer fortællingen. Det er virkelig godt tænkt; og det rammer målgruppen midt i solar plexus.  Tematikker som følelser, venskaber og sorg bliver ligeledes berørt på fineste vis.

Læs “Drømmeland” af Nick Clausen, hvis du 

  • mangler en bog til værklæsning på 5. og 6. klassetrin
  • søger en bog, der rammer både drenge og piger
  • vil læse en spændende bog sammen med dit barn

“Drømmeland” er en kompetent bog, der egner sig til læsning på mellemtrinet. Selvstændigt, i fællesskab eller som højtlæsning. 

Nick Clausen; “Drømmeland”, Forlaget Facet, 2016, set til kr. 149

(Bogen er sponsoreret af Forlaget Facet til Bogbloggerevent16, hvor jeg var så heldig at vinde den.)