Den usynlige Ivan Isaenko: om kærlighed i Tjernobyls aske

Den usynlige Ivan Isaenko, Scott Stambach, Bogoplevelsen

“Den usynlige Ivan Isaenko” er et eventyrligt vidnesbyrd fra Tjernobyls glemte børn. 

Ivan Isaenko bor på Hospitalet for Alvorligt Syge Børn i Mazyr i Hviderusland. Han er født med misdannelser som følge af Tjernobylkatastrofen i 1986. Hans krop er kaotisk, deform og ødelagt, derfor er han blevet placeret på dette hospital. Det sted, hvor de alvorlige konsekvenser af ulykken gemmes: De misdannede børn. Ivans hjerne fejler derimod intet. Tværtom. Og derfor er det plagsomt for ham at være gemt væk for og glemt af samfundet – og hans egen mor. Det hele lysner kortvarigt op, da den smukke (og kræftsyge) Polina flytter ind. Sammen oplever de noget stort, og skavanker forbliver skavanker for en stund.

Bogen er bygget op, som er det Ivans aflagte noter, der er fundet. Det fungerer fint, og understøttes af forskellige fonter og tidsangivelser. Der er et før-Polina, et under-Polina og (tragisk nok) et efter-Polina. Alle Ivans følelser knyttes an til denne pige, og hun bliver håbet, lysten og sorgen i Ivans liv. Godt hjulpet på vej af en kærlig sygeplejerske og en gemen hospitalsdirektør.

På de sørgelige reminiscenserne af barndommen og atomkatastrofen udspiller der sig på Hospitalet For Alvorligt Syge Børn i Mazyr i Hviderusland en Romeo og Julie-fortælling. En kærlighed, der vokser mod alle odds og som en trods mod de livsbetingelser, som er udstukket. Et opgør mod uretfærdighed og egoistiske voksne bliver til en kærlighedshistorie, der er sammenlignelig med fortællinger som “Forrest Gump” og “Benjamin Buttons forunderlige liv”. Ivan er protagonist på samme måde som Forrest og Benjamin er; et sælsomt og skrøbeligt væsen, der har alle odds mod sig, og som i bund og grund er et misfoster, der har snydt biologien og overlevet evolutionen. Men de formår alle tre at skabe sig et forunderligt og magisk liv, der sætter et præg på alle mennesker, de møder.

“Den usynlige Ivan Isaenko” af Scott Strambach er en fin, lille, filosofisk sag, der giver fugtige øjenkroge og trækken på smilebåndet. Den giver læseren troen tilbage på menneskeheden, næstekærligheden og håbet. Det er læseværdigt, og fra første side sættes scenen, stemningen og historien og disse holder hele vejen.

Læs Scott Stambachs “Den usynlige Ivan Isaenko”, hvis du 

  • er til store historier 
  • vil røres
  • mangler en bog til dig selv

Det er i bund og grund bare en god og hjertevarm historie, som egner sig til lange mørke aftner eller strandture.

Scott Stambach, “Den usynlige Ivan Isaenko”, Politikens Forlag, 2017, set til kr. 250

(Bogen er tilsendt som ebog med henblik på anmeldelse. Tak for det)