Busturen: om en verden på vrangen

Busturen, Henrik Wallnäs, Matilda ruta, bogoplevelsen

Henrik Wallnäs skriver om flugten fra krig set i et børneperspektiv, og Matilda Ruta illustrerer udtryksfuldt med gennemtrængende gulorange detaljer. 

Den lille kat må sammen med sin mor flygte i en bus. Rejsen går over gule bjerge og et stort hav. Deres mål er et nyt hjem. Langt borte. I kulden. Måske kommer far. Men han skal lige lappe hullerne i taget først.

Historien er fortalt ud fra et barneperspektiv, hvor intet forklares. Kun kendsgerningerne om situationen forklares. Eksempelvis når katten krammer sin kanin til ørerne bliver våde, så de dufter af uld og farmors hår, eller når mors stemme lyder underlig, fordi hun læser et brev fra far.

Busturen, Henrik Wallnäs, Matilda ruta, bogoplevelsen

Matilda Rutas illustrationer er naive i udtrykket og holdt i blågrå og gulorange nuancer. Krigen bliver udelukkende vist med små pigtråd eller kampfly. Følelserne beskrives ikke med ord, men med eksplosive farver, når de bliver overvældende for den lille kat. Forsidesatsen alene fortæller hele kattens rejse, og denne fortæller dele af historien, som ikke udfoldes i selve forløbet. Rutas illustrationer er med til at højne oplevelsen og udfylde de tomme pladser, som teksten efterlader, da denne er tro mod barnets fortælling.

Læs “Busturen” af Henrik Wallnäs og Matilda Ruta (ill.), hvis du

  • mangler en bog at tale om krig og flugt med de yngste
  • vil røres af barnets forståelse (eller mangel på samme) af krig
  • ønsker at se, hvor meget man kan fortælle med få virkemidler 

Ikke et sted i bogen nævnes ordet krig, flugt eller angst. Se dét er genialt, når læseren ikke er i tvivl om, at det netop er det, som bogen beskriver. Det er godt tænkt, og det gør den værd at læse.  

Henrik Wallnäs og Matilda Ruta (ill.), “Busturen”, Klimatis 2016 set til kr. 320

Historien om Åke er hjerteskærende – og det til trods for at den ender lykkeligt. Men den er vedkommende, for mange børn i verden lever under disse vilkår. Disse ting er værd at tale om – også med de helt små, for alle vil på et tidspunkt møde et barn, der har været i berøring med krig. Om de selv er flygtet, forældrene er flygtet, fædrene har været i krig eller de blot ser det i nyhederne i tv’et. Jeg har derfor lavet en temasamling om en verden i forfald. I denne er der litteraturforslag til tekster/billedbøger/romaner omhandlende krig. Forslagene starter allerede ved 3-årsalderen.

God fornøjelse.