Bjørn på Bamsehospitalet: en historie om en frivillig forening

Bjørn på Bamsehospitalet, Rosa Gjerluff Nyholm, Elisabeth Gjerluff Nielsen, Bogoplevelsen

Rosa fra Rouladegade skriver sammen med sin mor om at gå på hospitalet med sin bamse; og i overført betydning om at komme på hospitalet selv. 

Bjørn og hans forældre rydder op i kælderen; i den forbindelse skal de på lossepladsen. På lossepladsen finder Bjørn en bamse. En bamse, der mangler et øje, og hvis arm næsten er revet af. Bjørn tager bamsen med hjem, hvor han forsøger at gøre ham rask. Men dette er ikke en reel mulighed, så han bliver nødt til at tage på Bamsehospitalet. Stedet, hvor det vrimler med syge bamser og sødt, kompetent og venligt sygehuspersonale.

Gjerlufferne skriver om at møde sundhedsvæsnet på en ligefrem måde udfra barnets synsvinkel, hvor virkelighed og fantasi blandes på formen vis. Det er svært at afkode, hvad der sker i Bjørns hoved og i Bjørns virkelighed. Det er sympatisk og vældig autentisk – børn leger sig til erfaringer, og det samme gør Bjørn. Det må dog tilføjes, at det er for meget, at han hedder Bjørn, bamsen er en bjørn uden navn og de skal på Bamsehospital. Det er svært at afkode, hvem, der er hvem. Det er sikkert tænkt som et fortælleteknisk kneb, men det forvirrer mere end det gavner.

Bjørn på Bamsehospitalet, Rosa Gjerluff Nyholm, Elisabeth Gjerluff Nielsen, Bogoplevelsen

Zarah Juuls illustrationer er fantasifulde og detaljespækkede. De er farverige og morsomme. De understøtter det skrevne ord, og giver barne- og voksenlæseren noget at tale om. Zarah Juul er et godt valg til denne bog med hendes illustrationers umiddelbarhed.

Bjørn på Bamsehospitalet, Rosa Gjerluff Nyholm, Elisabeth Gjerluff Nielsen, Bogoplevelsen

Bogen formidler et budskab om et landsdækkende projekt kaldet “Bamsehospitalet”. En frivillig organisation, hvor målet er gennem leg at præsentere sundhedsvæsenet på en tryg og lærerig måde. Det er et sympatisk projekt, der nu også har fået en fin historie til at formidle samme budskab.

Læs “Bjørn på Bamsehospitalet”, hvis du

  • har et sygt barn
  • gerne vil introducere sundhedsvæsnet 
  • arbejder i en daginstitution

At bogen formidler et fint budskab er en ting, men at det samtidig er en læseværdig historie er noget helt andet. En ting er sikkert: jeg vil besøge Bamsehospitalet med mit barn, næste gang muligheden byder sig. 

Rosa Gjerluff Nyholm & Elisabeth Gjerluff Nielsen med illustrationer af Zarah Juul, “Bjørn på Bamsehospitalet”, FADL’s Forlag, 2016 set til kr. 199,95

(Bogen er tilsendt fra forlaget som anmeldereksemplar)