Barn af bøger: om kærligheden til børnelitteraturen

[Anmeldereksemplar]

“Barn af bøger” af Oliver Jeffers og Sam Winston hyldest til børnelitteraturen.

En pige begiver sig af sted på en tømmerflåde hen over et hav af bogstaver. Hun ankommer et til en lille drengs hus. Hun tager ham med, og sammen udforsker de en verden fuld af bøger. 

Det er ved første øjekast en ordknap fortælling, men alle illustrationerne er opbygget af ord og tekster fra børnelitteraturens verden. Så bogen emmer af ord. Selv for- og bagsidesatsen er påtrykt de titler fra børnelitteraturhistorien, som er brugt i værket. Både den internationale og den danske, for i den danske udgave er der tilføjet værker, som har haft særlig betydning herhjemme. Eksempelvis ligger pigen på en sky og sover, og skyen er bygget op af sætninger fra “I skovens dybe stille ro”. Det er da smukt. På samme måde er bjergene lavet af sætninger fra “Peter Pan”. International og national børnelitteratur i smuk forening.


Pigen starter med at være hvid, og langsomt gennem fortællingen får hun flere og flere blå detaljer, hvor hun slutter med at være helt blå. Hun bor også i et sprudlende og farvefyldt hus blandt en masse farveløse huse. Den voksne, som børnene besøger, er fyldt med detaljer fra tallenes verden, læser avis og fuldkommen farveløs. Og sådanne detaljer, symboler og små hint gives igen og igen gennem bogen. Den er nem at analysere, men det gør ikke noget, når budskabet er så smukt og fuldendt. 


Bogen emmer af kærlighed til børnelitteraturen. Det er en af de smukkeste og mest gennemarbejdede bøger, som jeg længe har set. Hvert et lille bogstav er gennemtænkt, og ført hele vejen gennem bogens medialitet. Det er så smukt, at man bliver nødt til at knibe sig lidt i armen, og hjertet slår et ekstra slag, mens man overvejer, om Jeffers og Winston har været forbi din hjerne (og hjerte). For det er præcis min sjæl, som er krænget ud på disse få men stemningsfulde sider. 


Men en børnebog er det ikke. Barnet er ikke i stand til at sætte denne distance  til og metaperspektiv børnelitteraturen. De kan ikke lave analyserne, og de kan ikke reflektere over børnelitteraturens betydning for barnets udvikling og omverdensforståelse. 

Læs “Barn af bøger”, hvis du 

  • Er et barn af bøger 
  • elsker børnelitteraturen 
  • Arbejder med børn og bøger

“Barn af bøger” er et sandt lille mesterværk – og jeg kommer til at bruge den som værtindegave, afskedsgave og bare-fordi-gave til alle, jeg ved, elsker børnelitteraturen. 

Oliver Jeffers og Sam Winston: “Barn af bøger”, Gyldendal, 2017, set til kr. 149,95

(Bogen er tilsendt som gave fra Forlaget)