Bare en ond drøm: om at have mareridt

Bogoplevelsen

Bare en ond drøm” er en samtalebog mellem en far (Ville Tietäväinen) og hans datter (Aino Tietäväinen) om hendes drømme. En drømmeverden der er dyster og kompleks. Noget som bogen på fornemmeste vis understreger ved at være kaotisk, dyster og mystisk i sin opbygning.

Det hele starter, da Aino er tre år og vågner af en uhyggelig drøm, hvor bamsen blev væk.

“Fortæl nu bare. Når man snakker om sin far om den onde drøm lige med det samme, så behøver man ikke længere være bange for den.”

Sådan lyder opfordringen, og fortællingen går i gang. Men faktisk er bogen allerede startet på forsidesatsen, hvor far og datter diskuterer bogens titel. Sådan fortsætter bogen med fortælle om Ainos barndommen gennem drømmen og være en sammenblanding mellem drømme, samtale og fortolkning. Fortalt gennem en bogstaver, tegneserier, talebobler, børnetegninger og mere traditionelle illustrationer. Selv efter bogen traditionelt set er afsluttet insisterer Aino på taletid på bagsidesatsen. Far Ville forsøger at stoppe hende i søvne og en appel om at genoptage samtalen i morgen, men hun insisterer:

“Nej, for man skal snakke om en ond drøm med det samme, så man ikke længere behøver at være bange for den!”

Det er et vanvittigt kaotisk værk, præcis som drømmenes verden er. Det er svært at få hånd om, og et manglende narrativt forløb. Men netop derfor er bogen interessant, for den er virkelig anderledes.

Læs “Bare en ond drøm” af Aino & Ville Tietäväinen, hvis du

  • narrativt vil udfordres
  • vil opleve en bog, der bruge hele ikonoteksten som fortællerum 
  • har en interesse for drømmeverden og det psykologiske aspekt i dette

Det er imponerende, anderledes og forunderligt, og en omtale på 300 ord kan på ingen måde fange stemningen, oplevelsen og bogens fysiske opbygning. Læs den!

Aino & Ville Tietäväinen, “Bare en ond drøm”, Høst6Søn 2016, set til kr. 230