Astrid Lindgren: en biografi for børn

Astrid Lindgren - en biografi for børn, Agnes-Margrethe Bjorvand, Lisa Aisato

Agnes-Margrethe Bjorvad har skrevet “Denne dag et liv” for børn. Det er godt gjort, og det er plukkeklart til undervisningen. 

Der er ingen tvivl om, at Astrid Lindgren var en bemærkelsesværdig kvinde. Jens Andersen fortalte i 2014 om symbiosen mellem Lindgrens liv og alle hendes elskede figurer. Om hvordan de glade, de triste og de ensomme stunder blev til Lisa, Bosse og Lasse, Tvebak og Jonathan samt Pippilotta Viktualia Rullegardinia Krusemynta Efraimsdatter Langstrømpe. Det samme gør Bjorvad. Denne biografi er i stedet henvendt til børn. På børnenes præmisser. Det er gennemført, og det er interessant. Selv for den voksne læser.

Astrid Lindgren - en biografi for børn, Agnes-Margrethe Bjorvand, Lisa Aisato

Bjorvad har ikke berøringsangst. Præcis som Astrid Lindgren ville det. Livets skyggesider bliver udfoldet og forklaret. Døden, ensomheden, savnet, sulten. Men det bliver forklaret i børnehøjde med små citater, vidste du?-fakta og henvisninger til passager i de kendte værker. Alt sammen understreget af Lisa Asiatos mesterlige illustrationer.

Asiato illustrerer med en detaljerigdom og fotorealisme, der sjældent ses. Lindgren er knivskarp – hver gang. Figurerne er knivskarpe – hver gang. Naturskildringer er på en gang drømmende og realistisk – præcis som i Lindgrens forfatterskab. Hun rammer Bjorvads ord om Astrid Lindgrens liv, levned og fantasiverden nøjagtigt, lige på og med en akkuratesse, der er skræmmende perfekt.

Astrid Lindgren - en biografi for børn, Agnes-Margrethe Bjorvand, Lisa Aisato

Bogen er et kunststykke uden lige. Det er en respektfuld biografi, der på en og samme tid rammer modtageren og hovedpersonen lige i hjertekulen.

Læs “Astrid Lindgren – en biografi for børn” af Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato (ill.), hvis du

  • har en interesse for Lindgrens liv
  • ønsker at forstå historierne bag historierne 
  • vil formidle Lindgrens liv for børn

En ting er sikkert: Jeg vil aldrig mere undervise i Astrid Lindgren uden at bruge passager fra denne bog for at understrege Lindgrens historier og pointer. Anbefales til enhver boghylde. Om den så står på en skole, i et hjem eller i en institution.

Agnes- Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato (ill.), “Astrid Lindgren – en biografi for børn”, Gyldendal 2016, set til kr. 199,95

(Bogen er tilsendt fra forlaget med henblik på anmeldelse)